СРПСКА ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ добија Закон о мобингу: Хоће ли радници коначно моћи да одахну? :: Semberija INFO ::

 

СРПСКА ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ добија Закон о мобингу: Хоће ли радници коначно моћи да одахну?


На захтјев Савеза синдиката Републике Српске, Република Српска први пут у историји добија Закон о мобингу, односно Закон о заштити од узнемиравања на раду, којим је прописано да је узнемиравање на раду свако понашање према раднику, групи радника или послодавцу које може нанијети штету физичке, психичке или сексуалне природе. 
 
Подсјећања ради, већ седам-осам година Савез синдиката Републике Српске иницира доношење Закона о мобингу, односно спречавања узнемиравања на раду, јер су, како истичу у Савезу, имали бројне приговоре, односно притужбе радника да се над њима врши мобинг. 
 
Тај закон је, како додају из Савеза, био усаглашен на радним групама, те је ушао у скупштинску процедуру, али је 2013. године повучен, пред само усвајање, јер није прошао на одређеним скупштинским одборима.
 
Сада је такав закон коначно пред усвајањем. Нацрт Закона о заштити од узнемиравања на раду је, подсјетимо, Влада Републике Српске недавно усвојила на својој 100. сједници.
 
"Оно што је битно за нас као некога ко представља раднике Републике Српске јесте да су дефинисане радње узнемиравања на раду, конкретне радње које је до сада јако тешко било доказати", истичу из Савеза синдиката РС у изјави за портал ИнфоБијељина.
 
Под тим се, како додају, подразумијева физичко насиље или пријетња физичким насиљем, вербално нападање, обраћање уз вику, пријетњу или вријеђање, упућивање вулгарних коментара.
 
Ту спадају и неоправдано искључивање радника из радних процеса и процеса доношења одлука, постављање неадекватно кратких рокова за извршење посла или неоправдано преоптерећавање радника радним задацима, неосновано кажњавање или ускраћивање остваривања права по основу рада и друго. 
 
“Такође, јако је битно и што су дефинисане обавезе послодаваца за превентивно дјеловање ради спречавања узнемиравања на раду и поступци за заштиту од узнемиравања на раду код свих послодаваца без обзира на карактер власништва и облик организовања. Истичемо да ће овај закон побољшати радно законодавство јер се обезбјеђује ефикаснија заштита у свим случајевима узнемиравања на радном мјесту”, наглашавају из Савеза синдиката РС у изјави за ИнфоБијељина.
 
Влада РС је, подсјетимо, у децембру 2020. утврдила Нацрт закона о заштити од узнемиравања на раду. Како је тада саопштено, у РС се први пут ова област уређује посебним законом, јер су се створили услови да се посебним законом обезбиједи радницима ефикаснија заштита у свим случајевима узнемиравања на радном мјесту.
 
"Нацртом закона о заштити од узнемиравања на раду уређују се радње узнемиравања на раду, обавезе послодавца за превентивно дјеловање ради спречавања узнемиравања на раду и поступци за заштиту од узнемиравања на раду код свих послодаваца без обзира на карактер власништва и облик организовања", саопштили су из Владе РС.
 
Извор: InfoBijeljina.com