Скачу цијене кинеске робе у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Скачу цијене кинеске робе у БиХ


Роба коју увозимо из Кине поскупјеће на бх. тржишту и до 25 одсто, процјењују увозници кинеских производа, који истичу да је разлог томе раст цијене контејнерског превоза из Азије према Европи. 
 
У фирмама које се баве увозом такве робе кажу да ће бити принуђени да смање своју маржу, али и да ће дио терета морати да поднесу потрошачи, јер то је једини начин да се оваква ситуација преброди. 
 
"Од 11. мјесеца прошле године цијена транспорта је почела да скаче. Ја товарим контејнер почетком фебруара, а цијена је виша за 400 одсто", рекао је за "Независне новине" Огњен Митрић, власник фирме која се бави велепродајом робе широке потрошње, а коју увози из Кине.
 
Према његовим ријечима, новонастала ситуација довешће до пораста цијена кинеских производа на нашем тржишту.
 
"Роба коју увозим могла би да иде ка горе за неких 20 до 25 одсто", навео је Митрић, чија фирма се бави велепродајом играчака те кућних потрепштина.
 
Да ће потрошачи, усљед новонастале ситуације, скупље плаћати робу из Кине, сматра и Горан Рачић, предсједник Подручне коморе Бањалука, који потврђује да је транспорт доста поскупио те да су на то указали сви који увозе робу из те азијске земље.
 
"Није у питању безначајно поскупљење. То значи да ће доћи до подизања улазних цијена сировина и полупроизвода који долазе из Кине и сигурно је да ће то утицати на економију самих произвођача, јер ће они те цијене морати да укалкулишу. Самим тим, неминовно је да ће доћи до поскупљења одређених производа", рекао је Рачић за "Независне новине". 
 
Како је додао, Кина из године у годину поприма значајније учешће када је у питању роба коју увозимо. 
 
"Имамо производе који долазе из Кине, а који су неопходни за одвијање процеса производње. Са друге стране, доста готових производа долази нам из Кине", нагласио је Рачић.
 
Иначе, увоз из Кине у БиХ је током прошле године био знатно мањи него 2019. Како је потврђено "Независним", увоз из те земље је 2020. износио око 490 милиона марака, а годину раније био је 540 милиона КМ.
 
Агенције јављају да је критичан недостатак бродских контејнера катапултирао цијене карго транспорта и изазвао кашњења испорука робе купљене у Кини.
 
Наиме, пандемија вируса корона довела је до неуједначеног економског опоравка у свијету, нарочито у Азији, гдје компаније седмицама чекају контејнере за испоруку робе плаћајући високе стопе накнада, што је узроковало велики раст трошкова доставе.
 
То, како се додаје, утиче на све компаније које треба да испоруче робу из Кине, али посебно на компаније које се баве е-трговином и потрошаче који могу сносити терет већих трошкова.
 
Марк Јегер, главни извршни директор "Редwоод Логистицса", изјавио је да су у поређењу с цијенама из марта 2020. цијене превоза из Кине у САД и Европу порасле за 300 одсто.
 
Извор: Независне