Откривен сусам који садржи канцерогене материје :: Semberija INFO ::

 

Откривен сусам који садржи канцерогене материје


Низ производа повучен је са тржишта у Хрватској и другим земљама ЕУ након што је откривен сусам из Индије који садржи канцерогени пестицид етилен оксид.
 
Са тржишта су повучене сјеменке, грицкалице, намази који садрже овај производ, преносе хрватски медији.
 
Утврђено је да је сусам третиран пестицидом етилен оксидом, те да садржи чак 1.000 пута више од максималне количине од 0,05 милиграма по килограму, која је прописана европском уредбом.
 
ЕУ је закључила да таква контаминација подразумијева озбиљан ризик за здравље људи, јер је етилен оксид разврстан као мутагена, карциногена и репродуктивно токсична твар.
 
Брзи систем узбуњивања за храну и храну за животиње (РАСФФ) Белгије први је прошле године упозорио на спорни производ, а потом је ЕУ обвезала увознике да на границама додатно анализирају сјеменке поријеклом из Индије.
 
Представник хрватског одјељења за РАСФФ Ален Петричевић рекао је да је, према његовој процјени, дио производа дошао до крајњих купаца, али да је због појачаних контрола на тржишту преостало још мало овог производа.
 
Министарство пољопривреде Хрватске у прошлој години није имало ниједну пријаву обољења људи узрокованих храном на основу које би се покренуо РАСФФ систем.
 
Етилен оксид се, између осталог, употребљава као средство за сузбијање штеточина за намирнице и текстил, за стерилизацију хируршких инструмената.
 
Извор: Срна