У Холандији нереди због полицијског часа :: Semberija INFO ::

 

У Холандији нереди због полицијског часа


Неколико холандских градова били су у понедјељак, другу ноћ заредом, поприште нереда пошто је за викенд уведен полицијски час ради сузбијања пандемије.

У лучком граду Ротердаму и у градићу Гелену, близу Мастрихта, интервентна полиција, која је употријебила водене топове, сукобила се са групама демонстраната, саопштили су полиција и медији.

"У току је сукоб интервентних полицајаца и младих који их гађају петардама. Једна особа је ухапшена", објавила је на Твитеру полиција у Гелену. 

Градоначелник Ротердама Ахмед Абоуталеб издао је наредбу која полицији олакшава хапшења. 

Раније током дана премијер Марк Руте осудио је "криминално насиље" у првим нередима у недјељу, оцијенивши да је ријеч о "најгорим нередима у задњих 40 година".
 
Полиција је у недјељу ухапсила 250 људи на протестима у Амстердаму, Ајндховену и у другим градовима, објавили су тамошњи медији.

"Ово нема никакве везе с борбом за слободу. Не доносимо све те мјере олако. Чинимо то јер се боримо с вирусом и јер нам он сад одузима слободу", додао је премијер, оцијенивши да "99 посто Холанђана подржава рестрикције".

Холандија  је у суботу увела први полицијски час од Другог свјетског рата. Забрањен је излазак из куће између 21 и 4.30  барем до 9. фебруара. Прекршитељима пријети казна од 95 евра.

Премијер је рекао да је одлуци о увођењу полицијског часа допринијело ширење британског соја коронавируса.

Семберија инфо