Русија оптужује САД да се коментарисањем протеста мешају у њена унутрашња питања :: Semberija INFO ::

 

Русија оптужује САД да се коментарисањем протеста мешају у њена унутрашња питања


МОСКВА – Портпарол Кремља Дмитриј Песков оптужио је данас САД да се мешају у унутрашња питања Русије и охрабрују Русе да крше закон, коментарисањем масовних протеста у тој земљи због хапшења опозиционара Алексеја Наваљног.

Током јучерашњих демонстрација у 90 руских градова, на којима је ухапшено више од 3.500 људи, портпаролка Амбасаде САД у Москви Ребека Рос написала је на Твитеру да Вашингтон „подржава право свих људи на миран протест и слободу изражавања”.

„Кораци које предузимају руске власти гуше та права”, додала је Рос, преноси Бета.

Амбасада САД у Москви је објавила и саопштење Стејт департмента којим Вашингтон позива на ослобађање Наваљног, најпознатијег противника руског председника Владимира Путина.

Песков је данас навео да коментари Амбасаде САД у Москви „индиректно представљају апсолутно мешање у унутрашња питања” Русије и додао да су „директна подршка кршењу закона Русије и неодобреним акцијама”.

На јучерашњим неодобреним протестима учествовале су десетине хиљада људи, од којих само у Москви 15.000, али је Пексов рекао да су ти бројеви безначајни.

„Сада ће многи рећи да је много људи изашло на нелегалне акције. Не, мало људи је изашло, много људи гласа за Путина”, додао је Песков.

Наваљни (44), познат по објављивању бројних извештаја о корупцији у Путиновој Русији, ухапшен је 17. јануара, одмах пошто се вратио из Немачке где се пет месеци опорављао од тровања нервним агенсом за које он оптужује Кремљ. Руске власти упорно негирају да су умешане у тровање Наваљног.

Ухапшен је јер је, према тврдњама власти, прекршио условну казну која му је изречена након што је у децембру 2014. године осуђен на три и по године затвора, условно на шест година, за превару и прање новца. Наваљни те оптужбе одбацује као политички мотивисане.

Условни период по тој пресуди требало је да истекне у децембру 2020. године, а неколико дана пре његовог истека власти су оптужиле Наваљног да се није редовно јављао.

Руске власти су прошле недеље навеле да ће тражити да Наваљни одслужи у затвору три и по године казне на коју је осуђен условно. Саслушање тим поводом заказано је за 2. фебруар.

Политика