ДАНАС У СРБИЈУ СТИЖУ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС У СРБИЈУ СТИЖУ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ


У недјељу или понедељак почиње вакцинација здравствених и просвјетних радника и кинеском вакцином против корона вируса компаније Синофарм, која данас стиже у Србију.
 
Прве количине кинеске вакцине стижу у Србију, а већ од недјеље планирано је вакцинисање запослених у здравству и просвјети. Очекује се да Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) брзо изда дозволу за употребу те вакцине. Министарство здравља наложило је Министарству просвете да јуче у 14 сати пошаље списак заинтересованих просвјетних радника на факултетима и у средњим школама који би да се вакцинишу кинеском вакцином. Од недјеље би кинеско цјепиво требало да приме и здравствени радници који су се изјаснили за Синофармову вакцину – казао је извор Курира и додао да су просвјетари с факултета и из средњих школа приоритет у односу на оне запослене у основним школама, како и стоји у плану вакцинације, јер је међу основцима трансмисија вируса мања.
 
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је за РТС да једна трећина пријављених грађана жели било коју вакцину, 38 одсто је заинтересовано за Спутњик, а 31 проценат за Фајзерову, а истакла је и да су кинеске вакцине Синофарма изузетно квалитетне.
 
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић јуче је на конференцији за новинаре кризног штаба потврдио да стиже контингент кинеске вакцине.
 
– У АЛИМС је већ почела процедура да ли кинеска вакцина задовољава све наше стандарде, а уколико се изда потврда квалитета, можда ћемо кренути већ у недјељу или понедељак с вакцинацијом грађана који су изабрали кинеску вакцину. Мислим да ћемо имати сасвим довољно вакцина за све како бисмо стекли што већи имунитет – казао је др Гојковић и додао да и новинари због посла спадају у ризичну групу, и да се о томе разговара, док је епидемиолог др Предраг Кон казао да су све вакцине које одобри АЛИМС добре.
 
Пензионисани епидемиолог др Радмило Петровић рекао је да ће он примити кинеску вакцину.
 
– Мени је та вакцина коју су произвели Кинези најсимпатичнија јер је то вакцина произведена на класичан, уобичајен начин, од умртвљеног вируса, зато је у народу и зову „мртва“ или, стручно, инактивисана вакцина – објаснио је др Петровић и нагласио да се она даје у двије дозе, с размаком од три или четири недјеље, и да ствара сигуран имунитет, а без икакве нежељене појаве.
 
(СрпскаИнфо)