У 2020. РЕКОРДНЕ ГЛОБАЛНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ :: Semberija INFO ::

 

У 2020. РЕКОРДНЕ ГЛОБАЛНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ


Прошла година је, уз 2016. била најтоплија од почетка мјерења, према подацима које је објединила и објавила Свјетска метеоролошка организација.

У извјештај Свјетске метеоролошке организације укључени су, између осталих, подаци америчке Националне агенције за истраживање океана и атмосфере и британске метеоролошке службе, које су рангирале 2020. за другу најтоплију годину у историји.

Према подацима НАСА-е, 2020. је, уз 2016, рекордно најтоплија година.
Ова вијест је “још један снажан подсјетник на немилосрдан темпо климатских промјена, које уништавају животе и животне услове широм наше планете”, рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.
“Помирење с природом је дефинитивно задатак 21. вијека“, истакао је он.

Свјетска метеоролошка организација је навела да су разлике у просјечној глобалној температури између три најтоплије године (2016, 2019. и 2020.) биле незнатне.

Просјечна глобална температура у 2020. години износила је 14,9 степени Целзијуса, односно 1,2 степена више него у прединдустријском периоду.

Паришким климатским споразумом из 2015. године глобално затопљење настоји се ограничити на 1,5 степени.
Сви подаци које је објединила Свјетска метеоролошка организација показују да је протекла деценија била најтоплија у историји.