Русија престаје да увози свињетину :: Semberija INFO ::

 

Русија престаје да увози свињетину


Раст руске месне индустрије ускоро ће се убрзати, захваљујући одрживом расту домаће потрошње свињетине, као и извоза. Током последњих пет година, залиха свиња порасла је за 1,2 милиона грла, а комерцијалне фарме биљеже раст од готово 90 процената.  

,,У 2020. години Русија је престала да увози свињетину и то први пут након 30 година“, рекао је Јуриј Ковалев, предсједник Руског савеза произвођача свињског меса.Он тврди да је земља далеко догурала, истичући да је почетком 2000. била готово у потпуности зависна од увоза свињетине, а од ове је године готово сто одсто самодовољна.

Међутим, постоји све већа забринутост због кризе прекомјерне понуде на домаћем тржишту, али није примјећено да се руска потрошња свињског меса стално повећава, пише „Пигпрогрес”.

,,Производња свињског меса достигла је 28 килограма по становнику. То је највиша вриједност икад, а овај ће се раст вјероватно наставити“, рекао је Ковалев и додао да се очекује да ће домаћа потрошња имати раст за 0,5 милиона тона у следећих пет година.

​Агенције