Снијег обрадовао воћаре и ратаре :: Semberija INFO ::

 

Снијег обрадовао воћаре и ратаре


Снијег и ниске температуре у јануару имају позитиван утицај на воћарске и ратарске културе, а уколико се исте временске прилике наставе и до краја јануара, прољеће би требало да буде повољно за ове пољопривредне културе.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, каже да снијег и ниске температуре у ово доба године погодују воћарској култури.

"У право вријеме је пао снијег, мало је захладило и коначно смо дочекали јануар који обећава. Могли бисмо имати повољно прољеће, а самим тим и година која је пред нама би нам донијела приносе", казао је Дојчиновић за "Независне".

Према његовим ријечима, у наредном периоду ће вјероватно бити још ледених дана, што ће имати добар утицај на воћке.

"За добру воћарску производњу нама је потребно око 30 хладних дана, тј. изнад 600 сати како бисмо могли рећи да су биљке мировале и да није било вегетације у току зиме", додао је Дојчиновић.

Како каже, због најављених падавина и нижих температура мало ће каснити с резидбом, али вјерује да неће бити дужих кашњења и да ће све урадити на вријеме.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да, иако у овом тренутку нису забиљежени неки значајнији температурни минуси, на вријеме су посијане озиме културе, пшеница и јечам, и ону се налазе у одличним фенофазама развоја.

"Снијег је у ово доба године увијек добродошао, како због прикупљања резерви влаге за прољеће и љето, тако и за заштиту озимих култура, а у зависности од тога у којој се фази налазе и у зависности од спољних температура", казао је Маринковић.

Наиме, како каже, снијег свакако погодује јер обезбјеђује земљишну влагу биљкама, која је неопходна за добар развој.

"У наредном периоду најављују ниске температуре, а снијег ће имати добар утицај јер ће пружити заштиту културама у овој фази. Свакако, снијег у ово доба године има благотворно дејство", додао је Маринковић.

Како кажу представници ових удружења, почетак ове године је обећавајући. Они се надају да ће приноси бити већи у односу на претходну годину те да неће им неће правити проблем нагле промјене временских прилика.

Подсјећамо, претходних година ратари и воћари су се сусретали с бројним проблемима, како због високе температуре у јануару, тако и због непредвидивих временских прилика. Због благе зиме имали су проблем с биљним болестима и паразитима који су узроковали велику штету и утицали на пад приноса.

​Независне новине