Влада ФБиХ: Кризни штаб да преиспита неуставне мјере против вируса корона :: Semberija INFO ::

 

Влада ФБиХ: Кризни штаб да преиспита неуставне мјере против вируса корона


САРАЈЕВО - Федерална Влада наложила је данас Кризном штабу Министарства здравља да преиспита неуставне мјере против вируса корона, а Федералној управи цивилне заштите да достави приједлог измјене одлуке о престанку проглашења стања несреће.

Влада ФБиХ је ове одлуке донијела разматрајући одлуку Уставног суда БиХ, према којој су мјере против вируса корона неуставне.

Кризном штабу федералног Министарства здравља је наложено да, у року од седам дана, поново процијени епидемиолошко стање и на основу њега достави Влади приједлог мјера.

Федералној управи цивилне заштите наложено је да, у истом року од седам дана, Влади достави приједлог измјене одлуке о престанку проглашења стања несреће узроковане појавом вируса корона на подручју ФБиХ од 29. маја 2020. године.

Према овој одлуци, Федерални штаб цивилне заштите и Кризни штаб Министарства здравља су задужени да утврђују мјере и активности на спречавању ширења вируса корона и то тако да приједлоге мјера достављају на усвајање Влади ФБиХ.

Влада ФБиХ ће једном мјесечно обавјештавати федерални Парламент о епидемиолошкој ситуацији у том ентитету и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

Осим тога, федерална Влада ће поштовати оквир дјеловања извршне власти који успостави Парламент ФБиХ за вријеме трајања пандемије.

"Канцеларија за сарадњу и заступање пред Уставним судом БиХ задужена је да, у утврђеном року, обавијести овај суд о спровођењу налога из одлуке о допустивости и меритуму", саопштено је из Владе ФБиХ.

У информацији ове канцеларије, коју је федерална Влада данас прихватила, указано је на чињеницу да Уставни суд БиХ у одлуци о неуставности мјера против вируса корона закључује да мјере које су донесене у спорним наредбама кризних штабова не одступају од оних које предузимају друге државе и које препоручује Свјетска здравствена организација.

"Уставни суд БиХ указује на повреду права апеланата утврђених Уставом БиХ и Европском конвенцијом коју види у чињеници да је у конкретном случају ријеч о мијешању у право на приватни живот и на слободу што је извршено наредбама уских сегмената извршне власти, односно кризних штабова министарстава здравства", наводи се у информацији.

С тим у вези, Уставни суд БиХ сматра да је изостало активно учешће у доношењу и преиспитивању наређених мјера од највиших органа законодавне и извршне власти, те да та чињеница представља кршење права и слобода апеланата.

​Срна / Независне