КОНГРЕС СУТРА ПОТВРЂУЈЕ РЕЗУЛТАТЕ АМЕРИЧКИХ ПРЕДСЈЕДНИЧКИХ ИЗБОРА: ТРУМП И ДАЉЕ НЕ ПРИЗНАЈЕ БАЈДЕНОВУ ПОБЈЕДУ :: Semberija INFO ::

 

КОНГРЕС СУТРА ПОТВРЂУЈЕ РЕЗУЛТАТЕ АМЕРИЧКИХ ПРЕДСЈЕДНИЧКИХ ИЗБОРА: ТРУМП И ДАЉЕ НЕ ПРИЗНАЈЕ БАЈДЕНОВУ ПОБЈЕДУ


Нови сазив америчког конгреса који се конституисао у недељу у вашингтону у напетој атмосфери због неизвјесносто ко ће  имати већину у Сенату и најаве групе републиканаца да ће оспорити изборну побједу демократе Џоа бајдена, у сриједу ће одржати сједницу на којој би требао да потвди резултате предсједничких избора.
 
Амерички предсједник Доналд Трамп, који и даље не признаје Бајденову побједу, појачао је протеклих дана притисак на страначке колеге у Конгресу у очајничком напору да се на заједничкој сједници оба дома Конгреса, на којој се броје гласови изборног колегијума који је у децембру прогласио Џоа бајдена побједником америчких предсједничких избора, преокрене изборна побједа демократског противника.
Његови покушаји да у безбројним судским поступцима промијени изборне резултате завршили су неуспјехом, али упркос томе он и даље понавља тезу о масовним изборним преварама без икаквих доказа.
 
Ипак у своје је теорије завјере успио увјерити многе Американце, а посебно републиканску изборну базу, показују истраживања јавног мишљења.
 
У недељу је објављено да је амерички предсједник Доналд Трамп у телефонском разговору тражио да му државни секретар Џорџије, републиканац Бред Рафенспергер “нађе“ довољно гласова како би му поништио изборни пораз у тој држави.
 
Снимак телефонског разговора први је објавио Вашингтон Пост. Лист је написао да се Трамп наизмјенично додворавао, молио и пријетио Рафенспергеру неодређеним казненим последицама.
 
Заступнички дом је у недељу на конститутивној сједници изабрао поново Ненси Пелоси (80) за предсједницу дома.
 
Демократску странку су избори у новембру ослабили  губитком 11 мјеста, те сада имају тијесну већину од 222 према 212 чланова.
 
Контрола Сената зависиће, међутим, о два избора која се у уторак одржавају у Џорџији. Уколико би након истека шестогодишњег мандата републикански сенатор Дејвид Пердуе и републиканска сенаторка Кели Лофер побиједили, њихова би странка задржала танку већину и имала моћ да блокира неке од Бајденових најамбициознијих планова.
 
Новоизабрани амерички предсједник Џо Бајден на дужност ступа 20. јануара.