Сутра почиње уклањање 4.000 кубика смећа из Дрине :: Semberija INFO ::

 

Сутра почиње уклањање 4.000 кубика смећа из Дрине


ВИШЕГРАД - Чишћење 4.000 кубика смећа које се ријеком Дрином слило код Хидроелектране (ХЕ) Вишеград, почиње сутра, а надлежи истичу да је ово вишедеценијски проблем те да рјешење није његово спорадично чишћење када до катастрофе већ дође.

Наиме, до еколошке катастрофе на ријеци Дрини код Вишеграда дошло је прије неколико дана, када је усљед раста водостаја велика количина смећа пробила специјалну ланчаницу, чија је улога била да заустави смеће да дође до поменуте ХЕ.

Младен Ђуревић, начелник Вишеграда, је за "Независне" рекао да с растом водостаја велике количине отпада сваке године долазе до језера изнад ХЕ Вишеград те да је због тога и била постављена специјална ланчаница.

"Ово је вишедеценијски проблем, још од 1989. године, када је с радом почела ХЕ. Највећи дио тог отпада долази из општина из Србије и Црне Горе, ради се о депонијама које су уз саме обале Таре и Лима - када надођу ријеке сав тај отпад доплива до ХЕ", рекао је Ђуревић.

Додао је да радници ове хидроелектране, иначе, свакодневно чисте пристигли отпад на ланчаници.

"Апелујемо на све релевантне институције да нам помогну. Прије више од годину дана одржали смо у Вишеграду састанак, којем су присуствовали министри екологије Србије, Црне Горе и Републике Српске те начелници и градоначелници општина које гравитирају овом подручју, али иако су тада донесени закључци и неке активности су започете није се дошло до неког значајнијег рјешења", казао је Ђуревић.

Како наводи, мишљења је да је проблем у сусједним земљама Србији и Црној Гори, које, према његовим ријечима, треба да поведу рачуна о депонијама.

"На вези смо с Цивилном заштитом РС, они су спремни да све своје ресурсе упуте у Вишеград и помогну ХЕ Вишеград", навео је Ђуревић.

Истакао је да често и брзо чишћење овог отпада неће ријешити овај вишедеценијски проблем.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС данас су рекли да ће хитно иницирати састанак с новим ресорним министрима у владама Србије и Црне Горе како би се пронашло рјешење за овај проблем.

"У неколико наврата смо покушали организовати трипартитни састанак надлежних министарстава Србије, Црне Горе и Републике Српске, али очигледно да нису сви искрено били за договор", навели су у Министарству.

Највећи проблем, тврде у Министарству, лежи у ријеци Лим, уз чије обале је велики број дивљих депонија.

"Био је цијели низ састанака с директорима хидроелектрана на том подручју и с начелницима општина, с надлежним министарством Србије. С друге стране, надлежни у Црној Гори досад нису показали интересовање за рјешавање овог проблема", истакли су у Министарству.

Недељко Перишић, директор ХЕ Вишеград, казао је да су радници овог предузећа у припремним радњама те да ће навјероватније с отклањањем смећа почети сутра.

"Усљед појачаног водостаја, од око 1.500 кубика воде, дошло је до пуцања ланчанице, која се налази на око 1,5 километара од наше бране, те до излијевања смећа до такозване круне бране", рекао је Перишић за "Независне".

Додао је да је овај вишегодишњи проблем познат широј јавности те да су о њему снимани и документарни филмови.

"Засад три турбине ХЕ раде без проблема, важно је отпад што прије уклонити док није потонуо, јер наше турбине воду црпе са дна језера", закључио је Перишић.

​Независне новине