ОТВОРЕН БАЛКАНСКИ ТОК; РУСКИ ГАС ИДЕ КА МАЂАРСКОЈ И БИХ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕН БАЛКАНСКИ ТОК; РУСКИ ГАС ИДЕ КА МАЂАРСКОЈ И БИХ


Foto: Tanjug
Због неповољне епидемиолошке ситуације и у Србији су изостале организоване манифестације и градски дочеци Нове године.

Гасовод је отворио предсједник Србије Александар Вучић.

Већина грађана Нову годину дочекала је код куће, у породичном окружењу.

Оно што је у првим часовима ове године многе орбрадовало јесте отварање гасовода Балкански ток, који ће обезбиједити потпуну енергетску стабилност Србије.

Новогодишња ноћ протекла је мирно и безбједно, с минималним повредама јавног реда и мира.

Угоститељски објекти су радили до 18 часова, а надлежне инспекције су тек у неколико случајева констатовале прекршај.
И Београђани су дочекали Нову годину породично и одговорно, а грађани су углавном поштовали епидемиолошке мјере.

Србија је у Нову годину закорачила са оптимизмом и једним великим пројектом. Рано јутрос, предсједник Србије Александар Вучић у Госпођинцима код Жабља, отворио је нови гасовод "Балкански ток", који пролази кроз Србију од бугарске до мађарске границе.
 
Њиме је обезбјеђена енергетска стабилност Србије, а важан је и за регион.

Гасовод "Балкански ток" је дио гасовода "Турски ток", пројекта руског "Гаспрома" и турског "Боташа", који би требало да обезбиједи стабилно снабдијевање гасом овог дијела Европе.

Дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра, улази код Зајечара, а излази код Хоргоша.

Ово је велики и важан дан за Србију, рекао је Вучић и истакао да је овим гасоводом Србија обезбиједила енергетску стабилност и безбједност, што је важно и за привлачење нових инвеститора.

Уштедјеће се на трошковима транспорта, а имајући у виду високу цијену изградње гасовода, повољна је околност што ће се заједно са партнером наплаћивати транзитна такса и тако исплаћивати те трошкове, каже Вучић.

- Србија је уз помоћ наших руских пријатеља и партнера успјела да осигура снабдијевање своје територије гасом, али са наше територије гас ће ићи и ка Мађарској и БиХ. Видјећемо ка којим све територијама и земљама у будућности - истакао је Вучић.
 

Завршен је најважнији дио једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње, поручио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко каже да овај гасовод обезбјеђује енергетску безбједност и стабилност испоруке енергената у Србију и даје могућност за даљњи развој унутрашње инфраструктуре.

- Овај гасовод обезбиједиће и енергетску сигурност и ширег региона, у сваком случају централне Европе, а вјероватно и у ширем смислу - рекао је Боцан-Харченко

У изградњи гасовода коришћени су најсавременији материјали и опрема, а капацитет је 15,75 милијарди кубних метара гаса, што је довољно да се задовоље потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

Закупљени су сви гасни транспортни капацитети у Бугарској, Србији и Мађарској, што значи да ће гас из Балканског тока требати Европи, истиче директор Србијагаса Душан Бајатовић и најављује разраду планова за убрзану гасификацију.

- Радићемо и на пројекту интерконекције Ниш-Димитровград-Софија, али ћемо сигурно радити на плану изградње гасовода Београд-Бањалука, и отвориће нам се Хоргош, што значи да смо радили по свим европским принципима. Имаћемо приступ преко Хоргоша, дакле и Баумгартену и, претпостављам, Сјеверном току 1 и Сјеверном току 2 - изјавио је Бајатовић.

Све је урађено у складу са европским нормама и оним што је тражила Енергетска заједница и у техничком и у комерцијалном смислу.

Ради се и на проналажењу рјешења за снижење цијене прикључка на гас домаћинстава у Србији, речено је приликом отварања гасовода.

(РТРС)