МАДРИД И ЛОНДОН ПОСТИГЛИ ПРЕЛИМИНАРНИ ДОГОВОР ЗА ГИБРАЛТАР :: Semberija INFO ::

 

МАДРИД И ЛОНДОН ПОСТИГЛИ ПРЕЛИМИНАРНИ ДОГОВОР ЗА ГИБРАЛТАР


Foto: Wikipedia
Шпанија и Велика Британија постигле су данас прелиминарни договор да држе отворену границу Гибралтара, само неколико сати прије потпуног изласка Британије из ЕУ.

Договором је постигнуто да Гибралтар, британска прекоморска територија која се налази на јужном врху Шпаније, остане дио споразума са Европском унијом, попут шенгенског простора, саопштила је шпанска министарка спољних послова Аранча Гонзалес Лаја.

Без данашњег договора десетине хиљада Шпанаца и становника Гибралтара који свакодневно прелазе границу били би присиљени да пролазе кроз провјере и пасошку контролу, рекла је шпанска министарка.

Сви детаљи споразума о овој територији биће разрађени између Шпаније и Британије током шестомјесечног периода транзиције, нагласила је она новинарима, преноси Ројтерс.

Гибралтар није био дио “last-minute“ споразума о британским односима са Унијом након Брегзита који је постигнут између Британије и ЕУ прошле недјеље.

Шпанија полаже право на суверенитет над луком на вратима Медитерана коју је 1713. године уступила Британији након рата, наводи агенција.

(ТАЊУГ)