Вучић у шест ујутру 1. јануара отвара гасовод Балкански ток: Руски гас стиже у Србију из Бугарске :: Semberija INFO ::

 

Вучић у шест ујутру 1. јануара отвара гасовод Балкански ток: Руски гас стиже у Србију из Бугарске


Предсједник Србије Александар Вучић отвориће 1. јануара нови гасовод који кроз Србију пролази од бугарске до мађарске границе, потврђено је Тањугу. Отварање гасовода предвиђено је у шест ујутру, у Госпођинцима, у општини Жабаљ.

Отварање Балканског тока, како је 29. децембра изјавио предсједник Вучић, је велики дан за Србију и у економском смислу, за становништво и индустрију.

Иначе, дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша.



Гасовод „Турски ток” је пројекат руског „Гаспрома” и турског „Боташа” који би требало да обезбиједи стабилно снабдијевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе. Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка Бугарској, Србији и Мађарској. Србија и Бугарска тај дио гасовода називају „Балкански ток”.

Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса, а ова количина енергије довољна је да задовољи потребе 15 милиона средњих домаћинстава.