Сјеверна Македонија: Грађани ће моћи да гаје канабис за личну употребу :: Semberija INFO ::

 

Сјеверна Македонија: Грађани ће моћи да гаје канабис за личну употребу


СКОПЉЕ - Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће у тој земљи сваки грађанин моћи за личну употребу да гаји два до три стабла канабиса.

Заев је у македонском Собрању, одговарајући на посланичко питање, рекао да ће се са легализацијом и декриминализацијом канабиса отворити могућност да сваки грађанин за личну употребу може да гаји одређену количину канабиса, преноси РТС.

"Наш став је јасан по овом питању. Неће бити привилегија само за богате да инвестирају, циљ је да се омогући сваком грађанину да може да гаји два до три стабла под контролом агенције што је и предвиђено законом како би могао да је користи за личну употребу или да делегира некој компанији да умјесто њега гаји. И свако стабло ће бити обиљежано посебним бројем због контроле", рекао је Заев.

Он је поновио да се са легализацијом марихуане отварају и економски потенцијали за развој одређених привредних грана.

"Легализација марихуане у држави има коначан циљ да развије угоститељство и туризам и све услужне дјелатности који дефинитивно веома мало учествују у БДП-у, односно око четири одсто", навео је Заев.

У Холандији, додао је он, услужне дјелатности учествују са више од 60 одсто БДП-а, а у другим земљама 25, 35, или 45 одсто.

Заев је рекао да су искуства показала да у свим земљама у којима је коришћење марихуане легализовано, употреба хероина, кокаина и других тешких дрога опала од 30 до 50 одсто.

Срна / Независне