ЕУ усвојила пакет помоћи Западном Балкану за набавку вакцина вриједан 70 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

ЕУ усвојила пакет помоћи Западном Балкану за набавку вакцина вриједан 70 милиона евра


Европска комисија је у понедељак,28. децембра усвојила пакет од 70 милиона евра у оквиру Инструмента за претприступну подршку (ИПА ИИ) како би подржала партнере са Западног Балкана у финансирању приступа вакцинама против КОВИД-19 које су набавиле државе чланице Европске уније.
 
„Током цијеле пандемије, ЕУ је показала да државе Западног Балкана третира као привилеговане партнере. У том духу настављамо да поступамо и када је ријеч о вакцинама, предузимајући кораке који омогућавају брз почетак кампања ране вакцинације критичног особља и најрањивијих група у региону. Брза вакцинација ће бити пресудна у окончању пандемије и покретању друштвеног и економског опоравка Западног Балкана“, казао је комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи.

Пакет ће се исплаћивати у виду грантова који ће помоћи у покривању трошкова вакцина за приоритетне групе у региону, као и потребне опреме за вакцинацију.
 
Западном Балкану ће се омогућити куповина одређеног броја вакцина из уговора о авансној куповини закљученог између ЕУ и шест произвођача, с тим што ће појединачне државе чланице ЕУ уступити дио доза које су им претходно биле намијењене уговором.
 
Иако ЕУ наставља да подржава иницијативу ЦОВАX, глобалну платформу за обезбјеђивање правичног и универзалног приступа вакцинама против КОВИД-19, коју су потписали и сви партнери са Западног Балкана, очекује се да ће испорука вакцина кроз овај инструмент започети касније у односу на кампање вакцинације унутар ЕУ. Приступ одређеном броју доза кроз купопродајне уговоре Уније учиниће да и регион Западног Балкана започне вакцинацију паралелно с државама чланицама ЕУ.
 
Комисија и Европски центар за контролу болести такође помаже региону у финализацији стратегија вакцинације у складу с препорукама Комисије, како би се обезбиједила одговарајућа припрема кампања и неометано давање вакцина. ЕУ финансира и пројекат са Свјетском здравственом организацијом за пружање логистичке подршке управљању и испоруци вакцина.

Semberija info