Апел грађанима - не постоји безопасна пиротехника :: Semberija INFO ::

 

Апел грађанима - не постоји безопасна пиротехника


Полицијска управа  Бијељина апелује на родитеље да дјецу упознају са могућим последицама нестручне употребе пиротихничких средстава, да петарде нису играчке и да не постоји безопасна пиротехника.
 
Петарде и остали пиротехнички реквизити нису играчке, него мале бомбе, које у дјечијим рукама могу изазвати несрећу и зато их не треба поклањати дјеци. Код 70% повреда насталих употребом пиротехнике страдају прсти руку, док опекотине лица и озљеде очију, уста и носа, те оштећење слуха, чине преосталих 30%.
 
Подсјећамо, да се пиротехнички производи за забаву 1. и 2. разреда могу продавати у малопродајним објектима оружја и муниције или продајним објектима пиротехничких производа. Пиротехнички производи за забаву 1. разреда могу се продавати током цијеле године физичким лицима и лицима старим од 12. година без посебног одобрења за набавку.
 
Пиротехнички производи за забаву 2. разреда могу се продавати само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће године до 30. јануара наредне године,а могу их користити лица старија од 16. година под надзором родитеља, односно старатеља.
 
Такође, подсјећамо грађане да је употреба пиротехничких средстава на јавном мјесту кажњива законом.
 
Низом превентивних активности које предузима Полицијска управа  Бијељина, желимо допринијети да предстојећи новогодишњи и божићни празници протекну у миру и без нежељених последица.
                                                               
ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ
Александра Марић