ОСЛОБОДИТИ ОД ПЛАЋАЊА ПДВ-а УВОЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВОЗИЛА :: Semberija INFO ::

 

ОСЛОБОДИТИ ОД ПЛАЋАЊА ПДВ-а УВОЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВОЗИЛА


Министарство енергетике и рударства Републике Српске упутило је Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ иницијативу за измјену Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ у дијелу који се односи на опорезивање нових моторних возила, чиме је предложило пореско ослобађање на увоз електричних аутомобила.
 
Из Министарства наводе да су овим настављене активности започете доношењем Закона о електричној енергији, којим је Република Српска прва у БиХ дефинисала питање употребе електричних возила.
 
Ресорни министар Петар Ђокић рекао је да су све развијене земље западне Европе снажно кренуле у промовисање кориштења електричне енергије у сектору транспорта, с циљем смањења емисије штетних гасова и заштите животне средине.
 
"У већини европских земаља примјењују се различите врсте пореских и других подстицајних мјера у овој области. Желимо да дамо свој допринос, јер се значајније повећање броја електричних аутомобила не може очекивати уколико се не предузму подстицајне мјере и не уведу одређене олакшице за њихову набавку и кориштење", нагласио је Ђокић.
 
У саопштењу Министарства се подсјећа да је у октобру на њихову иницијативу одржан састанак са увозницима и произвођачима дијелова хибридних електричних возила, на којем је закључено да се рјешавањем овог питања и стварањем предуслова за веће кориштење електричних возила требају бавити бројне институције и органи у Српској, као и да ову област треба законски детаљније уредити и континуирано радити на повећању свијести о значају кориштења ових возила.
 
"Процеси европских интеграција и прихваћене међународне обавезе БиХ у сектору смањења емисија гасова, те одговоран однос према здрављу нашег становништва и животној средини намећу потребу за дјеловањем у овом правцу, као и за што већим кориштењем обновљивих извора енергије, што је и опште опредјељење наше Владе", каже Ђокић.
 
У БиХ тренутно не постоји већи број електричних возила као ни подстицаји за њихову куповину и кориштење, већ постоји мањи број електричних возила, као и одређени број хибридних електричних возила која се не пуне из електроенергетске мреже.
 
До сада је у рад пуштено свега око 30 пунионица за ова возила.

 
Izvor: Srna