Чешка и Словачка стале уз Балкан :: Semberija INFO ::

 

Чешка и Словачка стале уз Балкан


БРИСЕЛ - Словачка и Чешка блокирале су закључке Европског савјета о процесу проширења, што је трећа блокада процеса која се десила у задњих годину дана.

Подсјећања ради, прва блокада се десила у ово доба прошле године, када је Француска, уз подршку још неколико земаља чланица, блокирала почетак преговора за Албанију и Сјеверну Македонију с правом захтијевајући нову методологију процеса која би више пажње и контроле посветила владавини права.

Другу блокаду приредила је Бугарска прије неколико седмица, блокирајући Сјеверну Македонију јер инсистира на томе да Македонци прихвате бугарска стајалишта о историји, култури и језику у Македонији.

И коначно, до треће блокаде дошло је крајем прошле седмице, с тим да је у овом случају блокада резултат протеста против бугарске намјере да питања идентитета буду увучена у процес проширења. Чешки и словачки представници су издали саопштење у којем су, дипломатским рјечником, упозорили ЕУ да ако идентитетска питања буду услов за приступање ЕУ, то значи да ниједна земља на западном Балкану више неће моћи приступити ЕУ јер све земље у сусједству имају супротстављене ставове о прошлости, култури, протеклим ратовима и другим идентитетским питањима.

Оно што су Чеси и Словаци, како се чини, покушали поручити европским колегама је да је боље да нема формалног процеса приступања него да формално процес постоји, а да се суштински не може спровести у пракси јер је ЕУ, иако невољно, дала зелено свјетло земљама чланицама да могу блокирати своје сусједе који желе у ЕУ ако не прихвате диктат о идентитетским питањима уз уцјену да иначе неће постати чланица ЕУ.

У заједничкој изјави чешки и словачки представници су захвалили напорима које је Њемачка током предсједавања Савјетом ЕУ уложила да покуша ријешити проблем који је настао, те су поручили да у процесу проширења услови треба да буду фокусирани на конкретне кораке и напредак који су земље кандидати и земље потенцијални кандидати остварили.

"Након пажљивог разматрања нисмо могли да дамо нашу сагласност на нацрт који нам је презентован. У тексту како је сада написан се налазе елементи који укључују фалсификовање историје, што би, према нашем мишљењу, било штетно за процес проширења и могло би потенцијално довести до даљих компликација у будућности", нагласили су они.

У изјави је даље наглашено да је потребно усвојити преговарачке оквире што је прије могуће, а да би, ако би тренутни нацрт био усвојен, то могло бити отежано.

"Нећемо дозволити да ЕУ буде судија наше заједничке историје, како се лично идентификујемо и којим језиком говоримо. Ово су питања којим треба да се баве стране у питању, а ми смо ту да подржимо кроз процес помирења", наглашено је.

Фарис Кочан, истраживач на Факултету политичких наука у Љубљани и експерт за питања проширења, каже да ако су ове земље блокирале закључке због бугарских поступака, онда то треба поздравити.

"Мислим да ова питања не смију бити тема током процеса проширења у овом облику. Такве осјетљиве теме које потенцијално нарушавају унутрашњу друштвену кохезију и климу би представљале опасан преседан", истиче Кочан за "Независне".

Ако су Чеси и Словаци, како је рекао, с том намјером донијели ову одлуку, онда сматра да би то могло бити корисно за регион.

"Јер ако сад овдје не поставимо тачку и не прекинемо са таквом логиком, онда ћемо остварити такву климу у којој ће можда Хрватска моћи сасвим легитимно, чак и легално и Србији и БиХ постављати такве услове", закључује Кочан.

​Независне новине