Тривић: Друго полугодиште би требало да почне 21. јануара :: Semberija INFO ::

 

Тривић: Друго полугодиште би требало да почне 21. јануара


Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да би друго полугодиште у основним и средњим школама у Српској требало да почне 21. јануара, према постојећем плану и распореду у актуелној школској години, али да ће прије потврђивања тог датума бити разматрана епидемиолошка ситуција у вези са вирусом корона.

Тривићева је прецизирала да ће на том плану Штаб за ванредне ситуације до 15. јануара разматрати епидемиолошку ситуацију.

- Тада ће бити утврђено да ли епидемиолошки услови дозвољавају да се крене са наставом 21. јануара или ће бити одређених помјерања, уколико буде евидентиран појачани број обољелих од вируса - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да се прво полугодиште у овој школској години завршава у сриједу, 30. децембра.

Тривићева је за "Еуроблиц"  рекла да је презадовољна поштивањем превентивних мјера у школама у Српској током пандемије вируса корона, те навела да је обољело мање од један одсто ђака, што је прихватљиво с обзиром на укупну епидемиолошку ситуацију.

Тривићева је додала да у првом полугодишту није забиљежено ширење вируса корона у одјељењима.

- Обезбиједили смо свим школама потребне количине дезинфекционих средстава, а превентивне мјере су схваћене крајње озбиљно још првог дана школе. Све вријеме на снази је ванредна ревност просвјетних радника, родитеља и ученика у поштивању епидемиолошких мјера. Показали смо изузетно висок ниво дисциплинованости и одговорности - изјавила је Тривићева.

Она је напоменула да се прво полугодиште успјешно приводи крају захваљујући просвјетним радницима који су показали изузетну флексибилност и посвећеност и ученицима који су крајње озбиљно прихватили новонасталу ситуацију.

Тривићева истакла да је веома значајно да су дјеца наставу похађала у школским клупама и имала контакт уживо са својим наставницима, те да је, уз придржавање епидемиолопшких мјера, сачувано њихово здравље.

Она каже да је настава организована у складу са препорукама Института за јавно здравство, Министарства здравља и социјалне заштите Српске и Републичког штаба за ванредне ситуације, те да ће часови бити продужени када се за то стекну слови, односно када релевантне институције процијене да је то могуће.

Говорећи о реформама у наредној години, она је навела да ће, између осталог, бити настављене активности на пољу повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, радиће се и на иновирању наставних планова, обезбјеђивању ресурса за несметано извођење наставе која захтијева подршку информационих технологија, наставку усклађивања средњег стручног образовања са тржиштем рада.

​Глас Српске