Уставни суд БиХ: Одлуке о ограничењу кретања и ношења маски неуставне :: Semberija INFO ::

 

Уставни суд БиХ: Одлуке о ограничењу кретања и ношења маски неуставне


САРАЈЕВО – Наредбе кризних штабова и других сегмената власти о обавезном ношењу заштитних маски и ограничењу кретања неуставне су, закључено је на електронској сједници Уставног суда БиХ одржане данас.

Из одлуке коју су донијели, ове одлуке донесене су од стране уских сегмената власти, а изостало је активно учешће у доношењу и преиспитивању мјера. Из овог објашњења индиректно се може закључити да саме по себи мјере нису неуставне, али начин доношења и преиспитивања јесте. 

"Мијешање у основна људска права и слободе гарантиране Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода,  у конкретном случају права на приватни живот и на слободу кретања, које је извршено наредбама уских сегмената извршне власти о обавезном ношењу заштитних маски и о ограничењу кретања, у конкретном случају кризних штабова министарстава здравства, када је изостало активно учешће у доношењу и преиспитивању наређених мјера од стране највиших органа законодавне и извршне власти, представља кршење наведених људских права и слобода", истакли су у одлуци судије Уставног суда.

​Независне новине