ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: СТРАХ ОД ВАКЦИНА И ПРИЈЕТЕЋЕ ПОРУКЕ :: Semberija INFO ::

 

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: СТРАХ ОД ВАКЦИНА И ПРИЈЕТЕЋЕ ПОРУКЕ


Љекари опште праксе по први пут су пред задатаком да објашњавају користи од вакцине која још није довољно позната
 
“Има пацијената који питају када ће већ једном да стигне вакцина, а има и оних који сумњају у њено дејство, у њену безбједност и могуће секундарне ефекте. Неки се отворено противе вакцинацији против КОВИД-а 19 чак и прије него што је она почела на територији Француске. Вакцине су постале главна тема током прегледа код љекара опште праксе (породични лекари)…”

“Постављају нам увијек иста питања”, каже Жак Батистони, предсједник француског Удружења љекара опште праксе. И он је често соучен са поплавом питања : шта мислите о вакцинама? Да ли сте сигурни да нису опасне? Није ли ненормално што су пронађене тако брзо?”, извјештава париски дневник Ле Монд. Аутор чланка потврђује да је “врло сложен однос грађана према вакцинама у домовини Лоја Пастера”, проналазача вакцине против бјеснила.

Доктор Батистони потврђује новинарима да многи из његове ординације излазе увјерени да је вакцина корисна. Љекари опште парксе су у Француској “породични љекари” који понекад деценијама лијече више генерација једне те исте породице. Нешто слично као сеоски љекари. Због тога са пацијентима имају често врло чврсте везе.
Послије свих противурјечности од почетка епидемије, због којих су поднијете на стотине тужби против владе, породични љекари су заправо једини којима већина грађана још увијек вјерује. Многи зато мисле да их је влада зато и изабрала да буду носоци вакцинације. Неће бити безличних вакцинодрома као у Шпанији или у другим земљама.
Породични љекари тако су се опет нашли на првој линији фронта. Такав је већ био случај на почетку епидемије у марту и априлу када је на десетине њих преминуло од последица КОВИД-а и масовног заражавања због тога што им здравствене власти нису обезбиједиле ни маске, ни рукавице, ни заштитну одјећу.

“Треба рећи да се овако нешто дешава први пут – кажу љекари опште праксе. Навикли су да објашњавају пацијентима користи од вакцинисања, али ово је први пут да објашњавају користи од вакцина које су произведене новом технологијом и у рекордном року. Ријеч је о вакцинама које очекујемо за неколико недеља и чија је технологија релативно нова – то је РНК носач (генетске) поруке (о вирусу која ће изазвати стварање антитијела и одбрану организма)”, извјештава Ле Монд.

Грађани збуњени
“Једна пацијенткиња стара 83 године повјерила ми је да уопште нема жељу да служи као заморчић. Када је чула да вакцина мора да се чува на минус 80 степени рекла је: Одлично тако ћемо ићи директно у кланицу да се вакцинишемо”, испричао је др Ксавиер Марк-Тудор, љекар из Нанта, преноси Ле Монд.
Пацијенткиња о којој говори Марк-Тудор живи у једном дому за старе. Према плану владе, РНК-вакцина биће крајем децембра – почетком јануара прво давана станарима домова за стара лица и медицинском и административном особљу које у њима ради. Рачуна се да ће тако овим првим кругом вакцинације бити обухваћено око милион људи.
“Као већина његових колега (продичних љекара) др Марк-Тудор, који каже да је ‘присталица вакцина и вакцинације’ наглашава својим пацијентима да ће се и он сам вакцинисати. Говори им о томе да је вакцина учинила велико добро јер је омогућила искорјењивање болести као што је дифтерија. Одговара на прецизна питања и разбија страх код пацијената: Не, није тачно (то што се прича), вакцина не може да промијени генетски ‘код’ вакцинисаног пацијента”, преноси Ле Монд.

Многи страхују од тога да ће нова вакцина названа “генетска” промијенити генетски код вакцинисаних особа које, ако затим имају дјецу, преносе “убрзигане промјене” у наслеђе потомству.

Грађани су збуњени јер они који на ово указују јавно у медијима нису ни уредници хороскопа, ни пророчице, ни врачаре – већ угледни љекари, често са титулама и положајима.

Један од њих је професор др  Кристиан Перон, некадашњи члан Високог Савјета за јавно здравље у чијој биографији читамо да је 2009. године био члан Европског савјетодавног тијела за имунизацију (ЕТАГЕ) које савјетује и Свјетску здравствену организацију у погледу вакциналне политике.

Без генетских мутација
Угледни француски генетичар Аксел Кан објаснио је за јавни радио сервис Франс Интер да РНК-вакцине “ни у ком случају не могу да доведу до генетских мутација код вакцинисаних особа”, како то тврде др Кристиан Перон и др  Луис Фок, анестезиолог на одјељењу за реанимацију”. РНК носач поруке о вирусу улазећи у ћелију вакцинисане особе не улази у језгро ћелије у коме се налази генетски код већ остаје ван њега.
Професор Кан је објаснио да ће, као последица вакцинације, само мали број ћелија производити протеин намијењен провоцирању производње анти-тијела чиме се стиче имунитет у случају заражавања. “Неће се дакле читав организам претворити у фабрику вакцине”, објаснио је Аксел Кан.

“Наравно да ћу се ја вакцинисати, једва чекам да вакцина дође. Она је једини начин да коначно могу да загрлим моје унуке и моју дјецу”, рекао је он.

Додао је да не може да гарантује да се КОВИД-19 неће понашати као сезонски грип који се враћа сваке године у мутираној верзији и против кога се вакцинишемо сваке године.
Неизвесно је да ли ће ово бити довољно да умири страхове Француза који су, за разлику од других западноевропских суседа, најсумњичавији према вакцинама.

Пријетеће поруке
Љекари опште праксе по први пут су пред задатаком да објашњавају користи од вакцине која још није довољно позната; њима је тим теже што су се истовремено  нашли на удару анти-вакцинаша.

Све је више оних који пријављују да добијају претеће поруке од анонимних “бораца” против вакцина.
Једна од таквих порука гласи: “Конопац те чека”, преноси тв-канал ЛЦИ. Љекар опште праксе Жером Марти из малог мјеста Фронтон на југу Француске поручио је: “Очигледно је да је један зид пао јер ова криза траје мјесецима. Тај зид нас је дијелио од зоне у којој нема поштовања за онога који нас лијечи.”

“Др Жером Марти каже да је у последње вријеме примио више пријетњи смрћу: Десетак мојих колега доживјело је исто – каже он. Ту озлојеђеност и агресију против љекара он објашњава чињеницом да здравствена, друштвена и економска криза трају већ мјесецима и да је уз то поступно почела кампања за вакцинацију. Имате људе који мисле да је оно што је последица заправо узрок. Такви сматрају да су за заразу одговорни љекари”, преноси локални дневник Ла Депеш.

“Др Марти каже да се неки љекари плаше да говоре о пријетњама које добијају како не би нервирали оне које им те пријетње упућују. Он савјетује својим колегама да сваки случај пријетње ипак пријаве надлежнима и свом синдикату”, извештава Ла Депеш.

Дневник Либерасион извештава о томе како су у Паризу пред министарством здравља против “санитарне диктатуре” протестовали крајња десница и њој блиске ултра-патриотске политичке групе. Лист преноси да је у присуству стотинак људи некадашњи “број 2” ултра десног Националног фронта Флоријан Филипо одржао говор против вакцина позивајући на “враћање” суверенитета Француској. “Реторика која није без предумишљаја”, закључује извјештач овог дневника.
Извор: Ал Јазеера