Интервенција грађана у своје име је интервенција коју подржавамо :: Semberija INFO ::

 

Интервенција грађана у своје име је интервенција коју подржавамо


Данас, 25 година након потписивања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, присјећамо се више од 100.000 грађана убијених у сукобу, десетина хиљада несталих и милиона протјераних из њихових домова. Сјенка тих траума и данас оставља траг на животе људи у овој земљи и то нико од нас никада неће заборавити.

Али једнако као што траума баца сјенку, тако и наде грађана Босне и Херцеговине освјетљавају пут пред њом. То је пут на којем Босна и Херцеговина може постати просперитетна и суверена демократија, у потпуности интегрисана у остатак Европе. То је пут ка земљи у којој грађани могу живјети пристојан и достојанствен живот, са ефикасним јавним услугама и уз сигурност која произлази из одговарајуће примјене владавине закона.

Стога, док се осврћемо на посљедњих четврт вијека, гледајмо и према напријед. У наредној фази, грађани ове земље могу рачунати на практичну и политичку подршку Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Одлучни смо наставити пружати помоћ стратешкој транзицији од постконфликтног опоравка ка стабилном развоју нормалне демократије.

Да би се ова транзиција и постигла, неминовне су значајне промјене. Оне укључују вјеродостојне мјере за борбу против организованог криминала и корупције у политичким и управним структурама, те напредак по питању циљаних уставних реформи за бољу функционалност земље и заштиту права грађана.

Увјерени смо да се значајан искорак на овом плану може и треба остварити током 2021. године.

Почетком децембра, Европска комисија и високи представник ЕУ за спољне послове и сигурносну политику представили су приједлог заједничког дјеловања с новом америчком администрацијом. Њиме се предвиђа координирани напор како би се искористила прилика која се не пропушта за остваривање позитивне промјене, проистекла из постпандемијског опоравка. Између осталог, приједлог позива на обнављање преданости ЕУ и САД засноване на заједничким темељним вриједностима -  подршци демократијама широм свијета. Таква подршка значи заједнички наступ у борби против корупције, ауторитарности и кршења људских права.

Снажно партнерство између ЕУ и САД такође је од кључне важности у Босни и Херцеговини како би се подржало помирење, унаприједила управа и потакнуле кључне реформе, укључујући Програм реформи БиХ са НАТО-ом који надопуњује циљеве реформи на европском путу. И земље чланице ЕУ, као и НАТО савезници, подржавају домаће напоре усмјерене на постизање стабилности и просперитета које трансатлантска заједница нуди грађанима БиХ.

У овој земљи нема неслагања око потребе за радикалним промјенама. Не постоји неслагање ни око тога да су те промјене већ оквирно утврђене у детаљно разрађеним корацима процеса европских интеграција -  процеса који конзистентно подржава око 80 посто становника. А ми смо сагласни у томе да у овој земљи нема мјеста за вјештачке подјеле, а јасно је и да БиХ само као јединствена држава може напредовати на путу ка Бриселу.

Европске интеграције могу помоћи овој земљи да ријеши аномалије дејтонског система. Права и одговорности грађана, као појединаца, чине окосницу европских интеграција. ЕУ заговара социјалну, културну и вјерску различитост, али не допушта да различитост угрози или умањи права било којег грађанина.

Вјерујемо да европске интеграције могу помоћи у томе да жеља за промјенама коју грађани Босне и Херцеговине непрестано и масовно истичу постане стварност. Ова жеља за промјеном може превладати над личним интересима које демонстрирају неки од домаћих политичара, често прилично бесрамно. Ова нова динамика може се схватити као интервенција проистекла унутар земље, интервенција грађана у своје властито име. А то је интервенција коју у потпуности подржавамо.

У предстојећој 2021. години, усред промјена које ће наступити у свијету усљед короне, сарађиваћемо с нашим партнерима у БиХ, политичким и из цивилног друштва, како бисмо осигурали да започне нова фаза у напретку Босне и Херцеговине. Подржаћемо бржу транзицију од Дејтона ка Бриселу, из постконфликтне фазе у фазу приступања ЕУ, из периода стагнације у период развоја просперитетне и суверене демократије.

Вјерујемо да ово заиста може помоћи Босни и Херцеговини да изађе из сјенке сукоба завршеног прије више од двије деценије.

Независне новине - Пишу:

Јохан Затлер,  шеф Делегације  ЕУ и специјални представник  ЕУ,

Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ