СЗО: Прије короне, 70 одсто смртних болести није било заразно :: Semberija INFO ::

 

СЗО: Прије короне, 70 одсто смртних болести није било заразно


ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је прије појаве пандемије вируса корона, 70 одсто болести од којих је у 2019. преминуло највише људи у свијету било незаразно, а првенствено су то биле срчане болести.

То је готово двапут више него 2000. када су међу 10 најсмртоноснијих болести биле тек четири незаразне болести, истиче се у саопштењу УН агенције које обухвата период од 2000. до 2019. године.

Такав би поредак у 2020. могла пореметити пандемија Ковида-19 која је избила у Кини прије годину дана и у којој је досад, према службеним подацима, преминуло више од 1,5 милиона људи, а стотине милиона су се заразиле, пренио је портал Индекс.хр.

Што се тиче људских живота, ови подаци губе на снази у поређењу са смртношћу коју су прошле године проузроковале срчане болести од којих је преминуло девет милиона људи.

У 2000. од срчаних болести преминуло је седам милиона људи и оне сада чине 16 одсто свих узрока смрти, истиче СЗО, додајући да се ситуација у Европи у ширем смислу побољшава (15 одсто мање преминулих у истом раздобљу), али је зато само подручје западног Пацифика имало више од половине од додатних два милиона преминулих.

Ови подаци јасно говоре о нужности да се појачају напори на превенцији и лијечењу болести срца и крвних судова, рака, дијабетеса и хроничних дисајних болести, истиче СЗО.

"Квалитетан систем примарне здравствене службе је темељ на којем све почива, од борбе са незаразним болестима до управљања пандемијом", закључио је директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.