Након примања руске вакцине потребно избјегавати алкохол два мјесеца :: Semberija INFO ::

 

Након примања руске вакцине потребно избјегавати алкохол два мјесеца


Они који се одлуче да приме вакцину Спутњик 5 против корона вируса, морају два мјесеца да се уздрже од алкохола, прије и послије имунизације, саопштила је шефица руске службе за заштиту потрошача и надзор Роспотребнадзор Ана Попова.

Инструкције Попове услиједиле су послије изјаве замјенице премијера Татјане Голикове да би грађани требало да избјегавају алкохол и имуносупресиве током 42 дана, јер се вакцина прима у двије дозе у размаку од 21 дан, преноси портал "Moskow Times".

Узимање алкохола мора да престане најмање двије недјеље прије имунизације, рекла је Попова, а они који приме прву дозу морају се уздржати од алкохола у наредна 42 дана.

Уколико желимо да останемо здрави и имамо јак имуни одговор и да се не пије алкохол, апеловала је она на своје суграђане, који су у свијету препознати као највећи конзументи алкохола у свијету, иако се од 2003. године биљежи значајан пад у потрошњи алкохола.

Попова је савјетовала грађане и да не пуше прије и послије вакцинације, јер дим дувана иритира плућа и смањује имуни одговор.

​Агенције / Независне