Стразбур намеће распакивање Дејтона :: Semberija INFO ::

 

Стразбур намеће распакивање Дејтона


БАЊАЛУКА - Европски суд за људска права у Стразбуру јуче је донио пресуду у корист сада покојног Светозара Пударића, некадашњег функционера СДП-а БиХ и бившег потпредсједника ФБиХ, који је тужио БиХ зато што се као Србин из ФБиХ није могао кандидовати за члана Предсједништва БиХ.

Суд у Стразбуру је оцијенио да је ријеч о дискриминацији, а подсјећамо да је исти суд раније донио готово идентичну пресуду у корист Илијаза Пилава, који је тужбу поднио зато што се као Бошњак из Републике Српске није могао кандидовати за члана Предсједништва БиХ. Ова нова пресуда представља још један притисак у правцу уставних промјена у БиХ које прижељкује политичко Сарајево, а то је практично потврдио Пударићев адвокат Недим Адемовић. Он је јуче отворено изјавио да је “ово још једна у низу одлука којом је потврђено да је Устав БиХ дефицитаран у погледу европских стандарда и очекује од државе да и ову пресуду имплементира”.

- Пресудама “Сејдић и Финци” и другим, Устав БиХ се морао мијењати. Ова пресуда потврђује да нису дискриминисани само припадници осталих већ да концепт Дејтона више није оправдан. Ту матрицу морамо напустити и омогућити политичку равноправност свим грађанима БиХ - оцијенио је Адемовић.

А да је циљ пресуде поновно покретање приче о неопходности уставних промјена, потврдио је и судија суда у Стразбуру Фарис Вехабовић који је учествовао у доношењу ове пресуде. Упркос томе што је један од основних правосудних постулата да се судске пресуде не коментаришу, Вехабовић је за сарајевске медије коментарисао пресуду.

- Ово је додатни притисак на БиХ да коначно крене у извршавање пресуда Европског суда за људска права. Међународна обавеза БиХ је да изврши и читав низ пресуда које се односе на изборно законодавство прије него што приступи извршавању одлука Уставног суда. Суштина одлуке јесте у томе да Конвенција почива на заштити човјека, индивидуе, а не припадника народа и мислим да је то почетна тачка с које је потребно почети рјешавати овај проблем - рекао је Вехабовић.

С друге стране, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и члан скупштинског Одбора за уставна питања Милан Петковић каже да је јасно да пресуде суда из Стразбура морају бити спроведене, као и да се морају поштовати појединачна, али и права конститутивних народа и ентитета.

- Јасно је какве су намјере оних који највише инсистирају на спровођењу пресуда и измјени Дејтонског мировног споразума. То је сарајевски концепт распакивања Дејтона, централизације БиХ и давање највећих права најбројнијем народу, али то сигурно неће проћи, јер Срби који су пристали на Дејтон нису тако замислили БиХ - каже Петковић.

Он додаје да суд није дао рок у којем пресуда мора бити спроведена, али истиче да нема сумње да ће у наредном периоду услиједити додатни притисци.

- Да је прихваћен приједлог Републике Српске након што је донесена пресуда “Сејдић и Финци” по коме би била спроведена тако што би у Уставу БиХ умјесто “Србин” писало да се бира “један” члан Предсједништва БиХ, пресуда би била спроведена. Са тим су се сложили и међународна заједница и сви правни ауторитети, али знамо да одговорност за неспровођење пресуде не лежи на Републици Српској, већ у ФБиХ, гдје нема договора о том питању - каже Петковић.

Други циљеви

Шеф Клуба посланика ПДП-а и члан Одбора за уставна питања НСРС Перица Бундало каже да као легалиста сматра да све судске одлуке морају буду спроведене, а посебно пресуде суда из Стразбура.

- Међутим, очигледно је да се умјесто спровођења пресуде желе постићи неки други циљеви. То питање је још од пресуде у предмету “Сејдић и Финци” од правног претворено у политичко питање, прије свега у ФБиХ, гдје нема договора два најбројнија народа о томе како да буде обезбијеђен избор легитимних представника у Предсједништво БиХ - каже Бундало.

​Глас Српске