ЕК позвала БиХ да договори координацију како не би изгубили приступ будућим финансијским средствима ЕУ :: Semberija INFO ::

 

ЕК позвала БиХ да договори координацију како не би изгубили приступ будућим финансијским средствима ЕУ


Европска комисија поручила је током годишњег састанка Надзорног одбора за Инструмент претприступне помоћи (ИПА), који подржава Босну и Херцеговину  на путу интеграције у Европску унију,  да се хитно мора договорити одрживо рјешење за питања интерне координације, како БиХ не би изгубила приступ будућим финансијским средствима ЕУ.

Препознајући изазове у координацији различитих нивоа власти за кориштење помоћи из ИПА, Комисија је препознала напредак који је постигнут у спровођењу важних пројеката, као што су Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, те код програмирања будућих фондова ИПА три.

ИПА фондови су механизам ЕУ који пружа финансијску помоћ земљама канидатима и потенцијалним кандидатима, што обухвата све земље Западног Балкана и Турску.

Овај механизам је осмишљен тако да усмјери подршку на реформе кроз јединствени и флексибилни систем од кога непосредну корист остварују грађани, док земље добијају додатну помоћ за постизање европских стандарда.

У јуну ове године Европска комисија је предложила земљама чланицама ЕУ да ИПА фондови за наредни мултифинансијски оквир (2021-2027) буду у износу од 14,5 милијарди евра.

У претходном финансијском оквиру, у периоду 2014-2020, ИПА фондови су износили 11,7 милијарди евра.
Како је саопштено из Делегације ЕУ, БиХ је утврдила подручја сарадње за наредне двије године у складу са приоритетима на путу европских интеграција.

Договорено је да ће се дијалог за финализацију програмирања фондова наставити наредних мјесеци, а програми за 2021. и 2022. годину требали би се усвојити до краја сљедеће године.

За будуће програмирање биће кључно финализирати стратегије на нивоу цијеле БиХ за реформу јавне управе и управљање јавним финансијама, такође имајући у виду могућу буџетску подршку.

ЕУ је напоменула да треба побољшати спровођење реформи у сектору владавине права и испунити услове за приступ средствима која су већ додијељена за заштиту животне средние.

“Важно је обезбиједити јединствену припрему пројеката за секторе транспорта, заштите животне средине и енергетике, такође имајући у виду Економски и инвестицијски план”, наводи се у саопштењу.

Учесници су процијенили и ефекте пандемије вируса корона на спровођење ЕУ финансирања.

Састанком су копредсједале шеф Одјељења за Албанију и БиХ у Општој управи Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Микела Матуела и помоћник директора у Дирекцији за европске интеграције Зара Халиловић.

Semberija info