Британска строжија правила за Фејсбук и Гугл :: Semberija INFO ::

 

Британска строжија правила за Фејсбук и Гугл


Велика Британија ће наметнути нови режим конкурентности следеће године како би спријечила Гугл и Фејсбук да користе своју доминацију како би отјерали мање компаније и довели кориснике у неповољан положај.

Правила ће проводити одређена јединица унутар Тијела за конкуренцију и тржишта (ЦМА) које је ове године навело како треба нове законе да би држали технолошке гиганте под контролом. Из ЦМА желе спријечити да интернетски гиганти „прогутају“ мале фирме, а детаље плана ће објавити следећег мјесеца.

Приходи од реклама који доносе зараду Гуглу и Фејсбуку су све више у центру интересовања тијела и организација који контролишу питање повјерења, а често је то подстакнуто жалбама медијских компанија јер се потрошња за рекламирање пребацила на интернет.

Гугл и Фејсбук доминирају дигиталним оглашавањем и њима припада отприлике 80 одсто од 18,7 милијарди долара потрошених прошле године, наводе из ЦМА.

Двије америчке компаније су навеле како су посвећене сарадњи са британском Владом и регулаторима за дигитално рекламирање, као и да су спремни дати корисницима већу контролу над њиховим подацима и рекламама које им се сервирају.

Из Владе Велике Британије наводе како је све веће слагање у ставу да концентрација моћи у рукама малог броја фирми сузбија раст цијеле сфере, као и развој иновација, те има негативан ефекат на људе и послове од којих зависе.

Према новим правилима, компаније у Великој Британији мораће да буду  транспарентније о томе како користе корисничке податке, а нова правила ће подржати медијску индустрију и довести до бољег баланса односа између платформи и медијских кућа.

Semberija info