ПОСЛАНИЦИ ИЗГЛАСАЛИ УВОЂЕЊЕ НОВЧАНИХ КАЗНИ ЗА КРШЕЊЕ МЈЕРА :: Semberija INFO ::

 

ПОСЛАНИЦИ ИЗГЛАСАЛИ УВОЂЕЊЕ НОВЧАНИХ КАЗНИ ЗА КРШЕЊЕ МЈЕРА


Скупштина Србије усвојила је данас измјене и допуне Закона о заштити од заразних болести.

Закон ће ступити на снагу када буде објављен у Службеном гласнику, а по одлуци посланика закон може ступити у краћем року од 8 дана од од објављивања уколико то буде потребно.

Раније у току дана предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да на измјене и допуне закона о заштити становништва од заразних болести није стигао ниједан амандман.

Нови закон који предвиђа увођење личних мјера заштите и појачану одговорност грађана у борби против вируса корона.

Казне за неношење маски у затвореном простору ускоро ће писати и комунални милицајци и то на лицу мјеста. Новчана казна за овај прекршај биће 5.000 динара.

Измјенама и допунама закона о заразним болестима које је образложио министар здравља Златибор Лончар уводе се новчане казне за кршење противепидемијских мјера.

Према новим прописима, са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мјера личне заштите од инфекције.

Предвиђена је казна од 30.000 динара ако лице одговорно за примјену личне заштите од инфекције не обезбиједи непосредну примјену тих мера.

Казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примјене мјера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примјену тих мјера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекршај предузетник, а одговорно лице са 50.000 динара.

Према ријечима министра, измјенама закона се уобличава правни оквир за мјере и процедуре, у којем ће се у наредном периоду боље држати под контролом епидемија и спријечити веће негативне посљедице.

(РТС)