Хрватска резервисала вакцине за више од 50 одсто становника :: Semberija INFO ::

 

Хрватска резервисала вакцине за више од 50 одсто становника


ЗАГРЕБ - Хрватска је резервисала вакцину против вируса корона за више од 50 одсто становника, а од компаније "Фајзер" је наручила милион доза, рекао је данас директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак.

"Прије више од мјесец дана склопили смо уговор са `АстраЗанеком` и очекујемо да ће оксфордска вакцина прва бити регистрована. Наручили смо и од `Џонсон и Џонсона`. То су склопљени уговори са гаранцијама испоруке", рекао је Цапак на конференцији за новинаре.

Он је навео да је прије неколико дана склопљен и уговор са "Фајзером" за милион доза за које још не знају како ће ЕУ направити распоред.

Цапак истиче да је завршетак клиничких испитивања оксфорске вакцине релативно близу и да би прве дистрибуције могле да крену већ у децембру.

Он каже да ће на листи особа које ће примити вакцину бити и вулнерабилне групе - особе старије од 65 година, хронични болесници.

"Ранг листу нисмо направили и тек треба да је усагласимо, али у сваком случају то су стратешке групе као што су здравствени радници, радници у социјалном сектору, а свакако ће бити обухваћене и вулнерабилне групе", рекао је Цапак.

​Срна / Независне