СТЕВАНДИЋ О ИЗБОРНИМ МАНИПУЛАЦИЈАМА: Провјерити наводе о ВИШКУ 10.000 гласачких листића :: Semberija INFO ::

 

СТЕВАНДИЋ О ИЗБОРНИМ МАНИПУЛАЦИЈАМА: Провјерити наводе о ВИШКУ 10.000 гласачких листића


Представници Уједињене Српске саопштили су да имају сазнања да је у магацину Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ складиштено 10.000 листића више од броја уписаних бирача из града Приједора, али и појединих општина у ФБиХ, попут Старог Града, те су од надлежних органа затражили да се то провјери.

Из Уједињене Српске су затражили да ове наводе провјере ЦИК, Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту (Сипа), јер то буди сумњу у могуће изборне манипулације.

– Као што је познато, ЦИК се до сада није понашао транспарентно, а ми желимо да саопштимо јавности да смо дошли до тих сазнања. Како смо сазнали на основу анонимних пријава које смо добили, постоји и комисија за спаљивање тих листића што би могло да значи уништавање доказа – рекао је Ненад Стевандић на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шеф правног тима Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да ова странка није жељела да подноси кривичну пријаву, јер би то могло значити лажно пријављивање кривичног дјела, уколико те информације не буду тачне.

Према његовим ријечима, ова странка тражи од надлежних органа да провјери те наводе, да одговорни у ЦИК буду саслушани и уколико се тврдње испоставе тачним да се покрене евентуални кривични поступак због кршења и Изборног закона, али и Кривичног закона БиХ.

– Пратићемо ситуацију и уколико ове информације буду тачне подносићемо пријаве, али тренутно Тужилаштво БиХ и Сипа имају могућност да на основу сазнања из медија обаве одређене провјере – рекао је Петковић.

Претходно су представници Уједињене Српске на штанду ове странке на бањалучком Тргу Крајине дијелили дезинфекциона средства и промотивни материјал о опасностима од вируса корона.

Српска инфо / Инфо Бијељина