Сноуден затражио руско држављанство, али жели да задржи америчко :: Semberija INFO ::

 

Сноуден затражио руско држављанство, али жели да задржи америчко


Бивши сарадник америчке Агенције за националну безбједност (НСА) Едвард Сноуден, кога тражи Вашингтон, рекао је да је поднио захтјев за руско држављанство, пошто је добио стални боравак у Русији гдје се налази од 2013. године.

Тридесетседмогодишњи Сноуден објаснио је преко Твитера да је тражио да задржи своје америчко држављанство, што је могуће послије недавне промјене руског закона о држављанству и имиграцији. Тај захтјев услиједио је неколико дана пошто је његова партнерка Линдзи Милс објавила да је трудна.

"Послије година одвојености од наших родитеља моја супруга и ја немамо никакву намјеру да будемо одвојени од нашег сина", написао је Сноуден на Твитеру. Такође је појаснио да он и његова супруга желе да остану Американци и да подижу сина у "складу са свим америчким вриједностима које воле, укључујући слободу изражавања".

Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена је 22. октобра појаснио да је боравак Сноудену продужен на неодређено вријеме и да је то омогућено захваљујући недавним измјенама руског закона о имиграцији. Сноуден је до сада имао право на азил у трајању од годину дана, потом је добио боравишну дозволу на три године, која је продужена 2017.

Пријети му 30 година затвора

Бивши сарадник америчке НСА нашао је уточиште у Русији 2013. године пошто је побјегао из САД-а. Сноуден се у САД суочава са оптужбама за шпијунажу јер је открио глобални програм прислушкивања и праћења који је НСА спроводила у САД и широм свијета.

У аугусту је амерички предсједник Доналд Трамп рекао да ће "бацити поглед" на могуће помиловање Сноудена коме у САД пријети до 30 година затвора због оптужби за шпијунажу.

Сноуден, коме је одузет амерички пасош на захтјев Вашингтона, стигао је у Москву у мају 2013. године. Стигао је из Хонг Конга и са намјером да се склони у Латинској Америци. На крају је био блокиран у Русији гдје је добио азил.

Агенције