Станивуковић: МЈЕРА СКРАЋИВАЊА РАДНОГ ВРЕМЕНА ПОГУБНА ПО УГОСТИТЕЉЕ :: Semberija INFO ::

 

Станивуковић: МЈЕРА СКРАЋИВАЊА РАДНОГ ВРЕМЕНА ПОГУБНА ПО УГОСТИТЕЉЕ


„Понављам, противимо се затварању или додатном ограничавању рада пословних субјеката у Републици Српској, јер се показало да та радикална мјера не смањује у довољној мјери опасноост од вируса корона, а да оставља озбиљне посљедице по економију земље, привредне субјекте и животни стандард већине људи. Сачувати здравље свих нас јесте приоритет, али приоритет је и сачувати радна мјеста и економију града и републике“, каже посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић.
 
Он каже да сматра погубним по угоститеље скраћивање радног времена:
 
„Да ли зараза чека та посљедња два сата да се прошири, а није током четрнаест радних сати? Када се узме у обзир структура намета, скоро четрнаест радних сати угоститељи раде за државу, да плате порезе и доприносе, а два сата за плате радницима, зараду себи и својим породицама, што им се сада ускраћује, а обавезе остају исте. Кроз седам дана ће се показати да су ове мјере Републичког штаба за ванредне ситуације биле бесмислене, али бесповратно ћемо изгубити читаву седмицу“, категоричан је Станивуковић.
 
Станивуковић додаје да ова мјера ставља угоститеље у још неповољнији положај од тренутног који није сјајан, будући да им је ограничен и број гостију, што свакако утиче на њихове буџете.
 
„Неопходно је направити баланс између заштите здравља и заштите радних мјеста и привреде, а оваквим мјерама се не штити ни једно, ни друго. Принципијелно смо против несистемског доношења мјера. Ако треба, нека буде смањен број људи на јавним скуповима, али нема смисла затворити школе за дјецу или угоститељима узимати тешко заражени хљеб из руку. Има ли смисла нпр. да дјеца не могу у школама радити физичко, а могу тренирати мимо наставе? Не смије се, као до сада, селективно бирати ко може да ради, ко може да ради до када хоће, без ограниченог броја људи, а друге кажњавати. Мора се појачати контрола и надзор поштовања већ прописаних мјера, које су показале одређену ефикасност и које препоручују стручњаци – физичке дистанце, ограничења броја контаката, коришћење одговарајуће заштитне опреме и редовне дезинфекције, одржавања личне хигијене, те смањеног присуства на јавним скуповима. На крају, имало би смисла и смањити дозвољени број присутних на јавним скуповима, али нема смисла склонити и дјецу из школа“, закључује Станивуковић.
 
Информативна служба ПДП-а