Гасовод ТАП биће пуштен у рад у новембру :: Semberija INFO ::

 

Гасовод ТАП биће пуштен у рад у новембру


Рута којом се протеже ТАП може да олакша снабдијевање гасом неколико земаља Југоисточне Европе.
ТАП,  чија је изградња почела прије четири и по године, суштински је завршен и напуњен природним гасом од грчко-турске границе до прихватног терминала на југу Италије, и у току су припреме за његово пуштање у комерцијалну употребу у новембру.

Очекује се да ће гасни интерконектор, који ће повезати ТАП и италијански гасни систем Снам Рете Гас у Пуљији (Италија), бити завршен и спреман за транспорт гаса до средине новембра. Овим гасоводом треба да се транспортује природни гас са гигантског поља  Шах Дениз II из азербејџанског дијела Каспијског мора у Европу.

Гасовод дуг 878 километара, повезан је са Трансанадолијским цјевоводом (ТАНАП) на турско-грчкој граници у Кипои, и прелази преко територије Грчке, Албаније и Јадранског мора до обале у јужној Италији.

Гасовод стратешки важан за Европу

Рута којом се протеже ТАП може да олакша снабдијевање гасом неколико земаља Југоисточне Европе, а његов крајњи пункт у Италији пружа вишеструке могућности за даљи транспорт каспијског гаса на шире европско тржиште.
Гасовод ТАП је дио Јужног гасног коридора, који је стратешки и економски важан за Европу, јер има важу улогу у јачању европске енергетске сигурности, диверзификацији снабдијевања, као и циљевима декарбонизације.

Акционари ТАП-а су Бритиш Петролеум (20 посто), азербејџанска државна компанија СОЦАР (20 посто), италијански Снам (20 посто), белгијски Флуксyс (19 посто), шпански Енагас (16 посто) и швајцарски Акспо са власничким удјелом од пет процената.