Ултиматум Мадуру, рок осам дана :: Semberija INFO ::

 

Ултиматум Мадуру, рок осам дана


Немачка се придружила Француској и Шпанији саопштењем да ће подржати лидера опозиције у Венецуели Хуана Гваида као техничког председника у једном случају.
Како се наводи, подршка Гваидудолази уколико влада председника Николаса Мадура не распише изборе у наредних осам дана.

Председник Француске Емануел Макрон саопштио је своју одлуку да ће подржати Гуаида на Твитеру.
 
"Народ Венецуеле би требало да слободно одлучује о својој будућности", написао је Макрон на француској и шпанском језику, додајући да ће Француска радити са својим партнерима на политичком процесу који ће решити кризу у Венецуели.
 
Премијер Шпаније Педро Санчез саопштио је да је Гуаидо "особа која би требала да буде на челу транзиције ка слободним изборима", преноси АП.
 
Портпаролка немачке канцеларке Ангеле Меркел поручила је на Твитеру да "народ Венецуеле мора да има могћност да слободно и безбедно одлучи о својој будућности".
 
Савет безбедности Уједињених нација разматра ситуацију у Венецуели, након што се Гуаидо прогласио техничким председником у среду. Седница је сазвана на захтев америчког државног секретара Мајка Помпеа.
 
Гваидо је на челу венецуеланског Конгреса, који сматра да је Мадурова победа на прошлогодишњим изборима извојевана крађом.
 
САД, Британија, као и више земаља латинске Америке подржале су Гуаида као председника Венецуеле, док Мадуро, који ужива подршку Кине, Русије и других, тврди да је у току покушај државног удара.