РАЗОТКРИЛИ УТАЈУ ПОРЕЗА У ВИСИНИ ОД 269.167 КМ :: Semberija INFO ::

 

РАЗОТКРИЛИ УТАЈУ ПОРЕЗА У ВИСИНИ ОД 269.167 КМ


БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске поднијела је прошлог мјесеца Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештаје против три лица због основа сумње да су утајом пореза и доприноса оштетила буџет РС за 269.167 КМ, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег извора, инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове ПУРС-а поднијели су извјештај против одговорног лица у предузећу “Синуа иберика” из Бањалуке Раденка Чеке, којег сумњиче да је утајом пореза и доприноса причинио штету по буџет РС у износу од 164.489 марака.

- Када је ријеч о физичким лицима, извјештаји су поднесени против Дарија Османчевића и Алена Бркића.

Инспектори ПУРС-а су утврдили да је Османчевић имао прилив средстава на свој текући рачун на која по дизању из банке није обрачунао и уплатио припадајуће обавезе, нити поднио пореску пријаву у складу са пореским законодавством РС, чиме је ускратио средства која представљају јавни приход у износу од 39.498 КМ. На идентичан начин Бркић је ускратио средства која представљају јавни приход у износу од 65.180 КМ. Утврђено је да је у ова три предмета буџет РС оштећен за укупно 269.167 КМ - објашњава наш извор близак бањалучком тужилаштву.

Он подсјећа да је Пореска управа РС током ове године надлежним тужилаштвима, а највише ОЈТ Бањалука, поднијела извјештаје против правних лица која терете да су буџет РС оштетила за више од четири милиона марака.
Директор ПУРС-а Горан Маричић, који је потврдио сазнања нашег листа о броју поднесених извјештаја и наводе о висини штете начињене буџету Српске, каже да подаци о поднесеним извјештајима показују да је и у овој години настављен интензиван рад истражилаца с циљем разоткривања кривичних дјела.

- Инспектори Пореске управе РС ће и у наредном периоду, у складу са законским овлашћењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Српске - каже Маричић за “Глас Српске”.

(Глас Српске)