ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У МАДРИДУ :: Semberija INFO ::

 

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У МАДРИДУ


Влада Шпаније прогласила је ванредну ситуацију у Мадриду и околини, како би се увело дјелимично затварање подручја због вируса корона, изјавио је шпански министар здравља Салвадор Иља.

Он је након ванредног састанка Владе рекао да су власти одлучиле да прогласе ванредну ситуацију за наредних 15 дана.

У Мадриду је у посљедњих 14 дана забиљежена стопа заражености од 563 на 100.000 људи, што је више од двоструко у односу на просјечну стопу на нивоу државе и пет пута више у односу на стопу у Европи.

Иља је истакао да је заштита здравља становника Мадрида апсолутно кључна.

Према ријечима министра, у посљедњих седам дана преминуло је 66 људи у Мадриду од посљедица заражености вирусом корона, а 500 пацијената се "бори за живот на одјељењима за интензивну његу", пише Дојче веле.

Становницима Мадрида неће бити дозвољено да напуштају општину без прописног оправдања, укључујући посјету љекару и одлазак на посао. Таква одлука утицаће на 4,8 милиона људи у граду и девет мјеста у предграђу Мадрида.

Данашња одлука донесена је након неслагања шпанске Владе и градских власти у Мадриду. Слична ограничења уведена су у већем дијелу града у посљедњих неколико седмица.

Локалне власти су се жалиле суду због одлука, а државне власти су увеле ограничења након проглашене ванредне ситуације.

Замјеник премијера Шпаније Кармен Калво изјавила је да државне власти желе да заштите Мадрид и да ће то учинити уколико регионалне власти не могу.

Иља је додао да је реакција неопходна и да се "не може само да посматра и да ништа не учини".
 
(СРНА)