БИХ ЗА ГОДИНУ ДАНА НАПРАВИЛА НАЈВЕЋИ КОРАК КА ЕУ :: Semberija INFO ::

 

БИХ ЗА ГОДИНУ ДАНА НАПРАВИЛА НАЈВЕЋИ КОРАК КА ЕУ


Foto: Ilustracija
БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Иако је прошло више од годину дана од објављивања 14 препорука Европске комисије на путу БиХ ка кандидатури за чланство у ЕУ, бх. власти су до сада у потпуности испуниле релативно мало услова.Међутим, у протеклих годину дана остварен је највећи напредак у односу на протеклу деценију, јер је коначно почело рјешавање неких од кључних проблема који су годинама били неријешени. Иако се о роковима нико не жели дефинитивно изјашњавати, ако се настави овим темпом ангажман ЕУ и Делегације ЕУ у БиХ, могло би се очекивати да у наредних годину до двије буду испуњени преостали услови, након чега се може очекивати и формално прихватање кандидатског статуса за БиХ.

Какво ће бити мишљење Европске комисије, сазнаће се ускоро, која данас треба да представи инвестициони пакет за западни Балкан вриједан девет милијарди евра, али и извјештаје о напретку који је остварен у земљама региона. У Европској комисији напомињу да је циљ инвестиција економско повезивање и јачање региона, односно смањење разлике између економија ЕУ и западног Балкана с циљем бржих евроинтеграција.

Што се тиче у потпуности или готово у потпуности испуњених услова из 14 препорука, укинута је смртна казна у РС, оспособљен је парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање, а направљен је значајан искорак у рјешавању питања превладавања ратне прошлости. Посљедњи велики корак у том погледу је коначно усвајање Стратегије за рад на предметима ратних злочина. Осим тога, знатно је унапријеђен дио који се односи на јачање права мањина.

Што се тиче дјелимично испуњених услова, ријешен је дио који се односи на стварање услова за организовање избора у Мостару, али још нису испуњене препоруке ЕУ, Савјета Европе и Организације за европску безбједност и сарадњу о слободним и фер изборима. Усвојен је механизам координације на путу ка ЕУ, а учињени су и одређени значајни кораци у вези с спречавањем прања новца. Знатно је ојачан менаџмент граница, а одређене мјере предузете су и на јачању азилског система.

БиХ је постигла одређени напредак и у поштовању људских и мањинских права, иако у том дијелу остаје доста посла. Значајно је побољшан и амбијент за рад медија и права на јавна окупљања, иако се у извјештајима међународних организација и даље упозорава на постојање притиска на медије и покушавања ограничавања права на јавна окупљања грађана. Усвајањем Стратегије за реформу јавне управе почело се с рјешавањем 14. препоруке, а Анекс ВИИ Дејтонског споразума, који се односи на повратак избјеглица, такође је у знатној мјери испуњен.

На рјешавању одлуке "Сејдић и Финци" већ више од једне деценије нема значајног помака, а правосуђе је и даље једна од најслабијих тачака БиХ, и предмет је константних критика из ЕУ у извјештајима о напретку, као и у Мишљењу ЕУ.

Примјера ради, у Аналитичком извјештају, који је објављен уз Мишљење, истакнуто је да у БиХ није гарантована независност правосуђа, те су упозорили да је у уставни систем потребно експлицитно уградити механизме о заштити независности ове гране власти.

"Уставни и законски оквир у области правосуђа је некомплетан. Потребно је ојачати независност правосуђа. Правни оквир за борбу против корупције садржи значајне мањкавости због нехармонизованог законског оквира, стратегија и акционих планова", истакнуто је.

У Дирекцији за европске интеграције (ДЕИ) БиХ кажу за "Независне" да је Мишљење Европске комисије мапа пута за прелазак БиХ у наредну фазу процеса приступања у ЕУ.

"Дирекција поздравља сваку предузету активност која је корак у том смјеру. Пред институцијама у БиХ и политиком је свакако наставак рада на реформама и испуњавању кључних приоритета који су на столу све док Комисија не каже да су испуњени", нагласили су они.

Осим испуњавања 14 кључних приоритета, у ДЕИ БиХ истичу и провођење мјера Акционог плана за реализацију приоритета из Аналитичког извјештаја.

"На примјер, крајем прошлог мјесеца усвојена је ревидирана Државна стратегија за рад на предметима ратних злочина, а раније су усвојене стратегије управљења границом те борбе против трговине људима. Институције су, такође, припремиле одређен број стратегија и закона као што су стратегија борбе против корупције и пратећи акциони план, приједлог измјена и допуна Закона о јавним набавкама, закон о заштити личних података, а који су упућени у даље процедуре", нагласили су они.

Препоруке Европске комисије

  • Стварање услова за демократске изборе у БиХ и омогућавање избора у Мостару (дјелимично испуњено)
  • Усвајање механизма координације и усвајање Националног програма за ЕУ интеграције (дјелимично испуњено)
  • Оспособљавање парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (испуњено)
  • Провођење одлуке "Сејдић и Финци" (није испуњено)
  • Промовисање процеса помирења и превлађивања негативне прошлости (дјелимично испуњено)
  • Усвајање новог закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и побољшање рада правосуђа у складу с ЕУ стандардима (није испуњено)
  • Јачање борбе против организованог криминала, корупције и прања новца (дјелимично испуњено)
  • Побољшање контроле границе и јачање азилског система (дјелимично испуњено)
  • Побољшање поштовања људских права и родне равноправности (дјелимично испуњено)
  • Укидање смртне казне (испуњено)
  • Стварање бољег окружења за невладине организације и право на окупљање (дјелимично испуњено)
  • Јачање заштите новинара и слободе изражавања (дјелимично испуњено)
  • Стварање услова за затварање Анекса ВИИ Дејтонског споразума о повратку (дјелимично испуњено)
  • Побољшање рада јавне администрације (дјелимично испуњено)
(Независне)