Аустралија гори, температуре и до 46 степени :: Semberija INFO ::

 

Аустралија гори, температуре и до 46 степени


ПЕРТ - Док се на сјеверној хемисфери свијет бори са снијегом и хладноћом, Аустралија ће се идућих дана суочити са температуром и вишом од од 40 степени, а врели талас ће, предвиђају метеоролози, трајати пет дана.

Метеоролог Роб Шарп најављује изузетно високе температуре и каже да би петак могао да буде најопаснији дан када је ријеч о пожарима.

Како је додао, више од 200 пожара тренутно гори широм Аустралије.

"Тек смо прошли кроз најтоплији децембар икад забиљежен. У овом посљедњем таласу врућина имали смо четири дана која су међу десет најтоплијих икад забиљежених у Аустралији и најтоплију ноћ икада", објашњава овај метеоролог.

Нажалост, додаје, пожари ће јачати док не досегну врхунац у петак, кад ће вејтар и температуре бити гори него данас, преноси сајт Index.

"То ће довести до високе опасности од пожара за више округа, па чак и екстремне опасности од пожара у дијеловима Тасманије, што је изузетно ријетко", напомиње Шарп.

Највиша прогноза за Аделеид је чак 44 степена у четвртак, а за Сиднеј 43 током викенда, јавља news.com.au.

Најтоплије ће бити у петак у Свом Хилу - чак 46 степени.

Посебно високе температуре очекују се у Јужној Аустралији, Новом Јужном Велсу, Квинсленду и Викторији, почевши од данас.

Врућина ће према прогнозама трајати до Дана Аустралије, националног празника који се обиљежава 26. јануара.

Становницима Аустралије прете и друге временске непогоде: монсун се формира северно од овог континента, могући тропски циклон западно, а вјетар с кишом очекују Перт и Јужну Аустралију.

​Извор: Тањуг/Независне новине