ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС, ФИЛИЈАЛА БИЈЕЉИНА: Електронске картице умјесто здравствених књижица :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС, ФИЛИЈАЛА БИЈЕЉИНА: Електронске картице умјесто здравствених књижица


Пројектом ИЗИС предвиђено је да до краја 2020. године  у Републици Српској почне употреба електронских картица, рецепата, картона, упутница и налаза. Ријеч је о једном од најзначајнијих пројеката који се реализују у РС, а који би требало знатно да унаприједи здравствени систем и учини га квалитетнијим. ИЗИС доноси корист за сваког грађанина појединачно, као и свим установама и институцијама у здравственом систему’’, истиче Нада Милошевић, руководилац Филијале ФЗО РС у Бијељини.


 
Уручивањем прве електронске картице породици у Козарској Дубици половином августа званично је у Фонду здравственог осигурања РС промовисана електронска картица и најављен почетак рада Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), а који је настао по смјерницама Свјетске здравствене организације.  

- ИЗИС пројекат, на чијем увођењу се ради већ двије године, коначно заживљава у Републици Српској, а здравствене установе у којима је прво почела његова примјена су Болница Градишка и домови здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица’’, наводи Нада Милошевић, појашњавајући да кад пројекат заживи из употребе ће се избацити папир, а замијениће га електронска картица, упутница, картрон, рецепт и налази.

Како каже, РС примјеном ИЗИС-а иде укорак са свијетом, а грађани РС су једини у окружењу који ће електронске картице, на којима ће бити похрањени сви подаци о осигуранику,  добити бесплатно.
- Након здравствених установа у Градишкој, Козарској Дубици и Српцу, у овај систем постепено ће се укључивати и остале здравствене установе у Републици Српској. Планирано је да до краја године све уђу у систем, мада то сад зависи и од епидемиолошке ситуације због које наше болнице и домови здравља имају другачију организацију. Углавном, наш план је крај године’’, прецизира Нада Милошевић, истакавши да је завршена инсталација хардвера у примарни дата центар у Бања Луци и у секундарни дата  центар у Бијељини.

Она је појаснила да ИЗИС подразумијева повезивање свих здравствених установа и институција у једну цјелину, те да ће тако сви љекари имати све податке о пацијенту, које дијагностичке процедуре је прошао, као и терапије које прима, што ће значајно унаприједити квалитет лијечења пацијената.

- Кроз нови систем здравствени радници ће моћи више да се посвете пацијенту’’, указује Нада Милошевић, напомињући да ће постојеће здравствене књижице грађани моћи да употребљавају све док не преузму своје електронске картице, те да ће на почетку постојати прелазни период и да ће постојећи систем бити у употреби све док се у потпуности не пређе на нови интеграциони систем. 
 
Предности ИЗИС-а

У ФЗО РС кажу да ће захваљујући ИЗИС-у бити остварене значајне уштеде, те као један од примјера наводе уштеду од 12 милиона марака, колико су годишње плаћали апотекама за обраду рецепата.  Како наводе, ИЗИС смањује трошкове, повећава квалитет пружања здравствене заштите, утиче на превентивно и благовремено дјеловање, што доводи до тога да се поправља здравствена слика грађана Републике Српске. 

- Пацијент је у фокусу цијелог система, а поред бесплатне картице грађани ће имати свој Е-портал у виду мобилне апликације која им нуди могућност онлајн најаве љекару и прегледа термина, али и чини доступним све досадашње упутнице, налазе, отпуснице, рецепте и осталу медицинску документацију, што ће у великој мјери помоћи и њима и особљу здравствених установа. Затим, осигураници ће добијати увид у рачуне на којима ће бити видљиво које су им све услуге пружене и колико оне коштају, што је значајно и за осигураника, али и за Фонд који ће моћи контролисати да ли су осигуранику пружене све услуге које су фактурисане. То је веома важно како би сви постали свјеснији значаја здравственог осигурања и редовне уплате доприноса, јер здравствене услуге нису бесплатне и сада ће пацијенти моћи да виде и колико коштају услуге које су им пружене, а које за њих плаћа Фонд’’, појашњава Нада Милошевић предности ИЗИС-а.

Издвојила је и то да овај систем пружа и велику олакшицу грађанима с хроничним обољењем, тиме што сам креира рецепт на мјесечном нивоу и тако омогућава пацијенту подизање лијека на крајње једноставан начин - тако што ће само посјетити најближу апотеку и показати картицу осигураника.
              
Семберске новине - Семберија инфо - Мирсада Решидовић