Савић: Влада Републике Српске – неком мајка неком маћеха :: Semberija INFO ::

 

Савић: Влада Републике Српске – неком мајка неком маћеха


Општине у Републици Српској су различитим мјерама и поступцима Владе доведене на ниво егзистирања на терену, без мотива и средстава или фондова за локални развој. Ова ситуација се из дана у дан погоршава, посебно имајући у виду пандемију KОВИД-а и даљи пад свих привредних активности у Републици Српској и БиХ – истакао је Радо Савић, замјеник предсједника СДС.
 
Савић је нагласио да је још већи проблем је ситуација у којој владајућа коалиција странака на челу са СНСД-ом ствара додатни раздор међу општинама и то тако да у већој мјери, значајно више помаже „своје“ општине у односу на друге општине гдје нису на власти.
 
„Примјер је расподјела кредита који је Српска добила од међународног монетарног фонда за надокнаду смањених средстава од прерасподјеле прикупљеног ПДВ-а што чини основни извор средстава за пуњење буџета општина. Тако је пад ПДВ прихода у Теслићу, коме је пад буџетских прихода био значајно већи од 500.000,00 KM добио из средстава ММФ прерасподјелом коју је извршила Влада, износ од  300.000,00 KM. Супротни примјер имамо за општину Прњавор која је добила значајно више него што овој општини припада - зато јер је то општина на чијем челу се налази начелник из СНСД-а“ – појаснио је Савић.
 
Он је казао да власт дијели грађане на привилеговане јер су гласали за СНСД а кажњава грађане који су своје повјерење дали другим политичким субјектима.
 
„Општине, а нарочите мале и неразвијене никада неће моћи изаћи из сиромаштва јер за њихов развој нема програма економског развоја али ни средстава која би морала бити расположива и издвојена из буџета прије било какве расподјеле. То ова власт, са СНСД на челу, умјесто да води рачуна о развоју најнеразвијених и малих општина како би сачували становништво на својој родној груди све чини да становници, грађани, фармери напусте своја имања, домове и срећу потраже у већим центрима у РС“ – истакао је Савић.
 
У којој мјери се Влада РС маћехински понаша према „опозиционим“ општинама, каже Савић, показује се и у расподјели донаторских средстава сваке врсте.
 
„Примјера има много - од средстава које су донирана од различитих извора до расподјеле материјала и средстава за борбу против Корона вируса. На жалост свједоци смо да је и Милорад Додик јавно изјавио 2016. у предизборној кампањи да СНСД-ове општине имају предност у сваком облику подршке Владе!!!– нагласио је Савић.
 
„Примјер кршења закона који врши Влада РС је и иницирање опозива начелника, као у Рудом и Теслићу, и када су грађани дали повјерење својим начелницима – Влада није испоштовала Закон којим је дефинисано да се распушта Скупштина у општинама у којима опозив начелника није успио“ – казао је Савић и додао:
„Oви локални избори су моменат када треба казнити понашање СНСД-а и коалиционих партнера и показати да се слободна вољу грађана, право на слободан избор мора поштовати, јер у супротном Република Српска остаје  ПАРТОКРАТСКА (СНСД) ДРЖАВА“.
                                                                                    
СДС - Сектор за 
политику и медије