ЦИК пријети кривичним пријавама због опреме за изборе :: Semberija INFO ::

 

ЦИК пријети кривичним пријавама због опреме за изборе


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Институције Босне и Херцеговине, ентитета и већине локалних заједница игнорисале су допис Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ у вези са потребом набавке заштитне опреме потребне за спровођење избора, због чега су из ЦИК-а запријетили подношењем кривичних пријава и цијелу ситуацију довели до апсурда.

По тумачењу ЦИК-а, заштитну опрему треба да набаве локалне заједнице о свом трошку, док из локалних заједница поручују да они немају новца у буџету.

Хоће ли се уопште набављати ова опрема, с обзиром на чињеницу да ни у региону није било набавки опреме коју прописује ЦИК, попут бесконтактних топломјера, скафандера итд., још се, на прагу локалних избора, не зна. Један од проблема је и да истиче вријеме и да, рецимо, велике локалне заједнице морају да распишу тендер да би уопште реализовале ову набавку, и то за мање од два мјесеца, а већ сада је јасно да је ово тешко изводљиво.

"ЦИК има нарушен и ауторитет и кредибилитет. Измишљањем наредби и инструкција, па и те за одржавање избора у условима пандемије, нарушавају свој кредибилитет и као да су дошли из другог свијета па не знају у каквим околностима живимо. Три члана ЦИК-а немају никаквог искуства у провођењу избора и то је факт", рекла је за "Независне" Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ.

Иначе, на посљедњој сједници ЦИК-а било је ријечи о томе да институције БиХ, ентитета и огромна већина локалних заједница игноришу допис који су им упутили, а у којем их обавјештавају да су у обавези да набаве заштитну опрему за дан избора како би се спријечило ширење вируса. На допис ЦИК-а који је послат свим институцијама и локалним заједницама у БиХ, одговор је стигао са само 19 адреса, а у њима се углавном наводи да општине немају новац за набавку заштитне опреме, јер га нису планирале буџетима. Ипак, пет општина је одговорило да ће набавити заштитну опрему.

"Мислим да је сазрело вријеме да у неком нацрту створимо неки основ за подношење кривичних пријава за оне који не буду подузели мјере из њихове надлежности за заштиту здравља и живота људи на изборни дан", рекао је за "Независне" Суад Арнаутовић, члан ЦИК-а.

Ова најава ЦИК-а о подношењу кривичних пријава, каже Сњежана Новаковић Бурсаћ, да није жалосна, била би смијешна, те да се, иако имају право да то тумаче тако, ради о непримјереној и неприкладној најави.

Иначе, ЦИК БиХ израдио је Инструкцију о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19 којом је прописано шта је неопходно обезбиједити и како треба организовати изборни процес, међутим многи су овај документ оцијенили као неразуман и непотребан. По овој инструкцији, а по тумачењу ЦИК-а, општине и градови дужни су обезбиједити заштитни материјал који подразумијева маске, дезинфекциона средства, комбинезоне, бесконтактне топломјере итд., али општине и градови већином тврде да то није њихов посао и да немају новца за те намјене.

У Савезу општина и градова Републике Српске још раније су рекли "Независним" да ће врло тешко бити набавити све оно што тражи ЦИК с обзиром на то да су буџети одавно испланирани и да многе локалне заједнице једноставно немају новац за те сврхе.

Још један од проблема, када је ријеч о инструкцији ЦИК-а, јесте и тај што је она поприлично нејасна и не даје одговоре на бројна питања, а нека од њих су како да гласају они који имају температуру или како чланови мобилних тимова који обилазе куће треба да се понашају.

Локални избори у БиХ заказани су за 15. новембар, а грађани Мостара након 12 година изаћи ће опет на биралишта 20. децембра.

​Независне новине