Мирко Шајин се пласирао на свјетско првенство у Бразилу :: Semberija INFO ::

 

Мирко Шајин се пласирао на свјетско првенство у Бразилу


Нису само пољопривредне културе - и шах је у Семберији пронашао плодно тло. Захваљујући труду невеликог броја ентузијаста у нашем граду, посљедњих година се јасније виде резултати њиховог рада са дјецом и омладином. Захваљујући свима њима, Бијељина данас слови као једна од најперспективнијих средина за развој младих шахиста у цијелој БиХ. Остварени резултати свједоче да је Мирко Шајин једна од најсјајнијих звијезда из сазвјежђа бијељинских шахиста. Рођен је 2007. године а у свијет шаха је ушао на наговор и уз подршку мајке. Након кућних „такмичења“, кратко вријеме проводи у ШК „Скакач“ из Бањалуке да би, по пресељењу у Бијељину најприје наступао за ШК „Светозар Глигорић“, а потом за данашњи клуб, ШК „Свети Георгије“.
 
-Такмичим се од 2014. године. Поред личне жеље и талента, да би се успјело остварити и постићи резултате у свијету шаха, јако је битно имати доброг тренера. Са те стране гледано, имао сам велику срећу да су ме водили и да и данас учим од јако добрих шахиста и педагога. Током десет година, наступао сам на много првенстава и турнира, од најмлађих категорија па до сениорских турнира на којима наступам већ неколико година. Резултат на који са м посебно поносан је постизање норме односно добијање титуле ФИДЕ мајстора прошле године. У том моменту сам, са својих 16 година био најмлађи ФИДЕ мајстор у Бијељини да би ми убрзо потом мој друг Емануел Лазић  „преотео“ ту титулу. Као и у другим областима, шах вас тјера да више учите и радите што имате јачу конкуренцију. У свему томе, моја је срећа – а то потврђују искуснији шаховски зналци – да у БиХ дуго није била квалитетнија генерација младих шахиста попут генерације чији сам члан. У мају ове године сам, након осам година паузе, други пут освојио титулу првака БиХ и тако остварио пласман на ФИДЕ Свјетско шаховско првенство за младе које ће се у периоду од 28. октобра до 10. новембра ове године одржати у Бразилу“, рекао је за портал „Семберија инфо“ Мирко Шајин.



Током претходних десет година, Мирко је пет пута био првак Републике Српске уз још шест сребрних и једну бронзану медаљу. На првенствима БиХ два пута је освајао титуле првака (2016. и ове године) и три пута био трећи. Када је освојио прву шампионску титулу БиХ, Мирко је са својих девет година наступао на Европском првенству у Прагу. Прије три године у организацији Шаховског савеза Републике Српске а поводом 9. јанура, Дана Републике Српске одржан је онлајн турнир између дјеце из Републике Српске и Руске Федерације. Мирко је по први пут учествовао у оваквом формату такмичења. И био златни у својој категорији. Са шаховском екипом ОШ „Свети Сава“ два пута је побјеђивао на Малим олимпијским играма РС (у школској 2018/19. и 2021/22. години) да би као првопласирана екипа  2022. године остварили пласман на Балканско школско првенство „Охрид 2022“ гдје су Мирко и екипа освојили још једно шаховско злато.
 
-Имам већ довољно година да могу рећи како је шах мој живот. Буде стресних момената, да се разумијемо али, након десет година такмичења, не бих могао сада дићи руке од шаха. За напредак у овом спорту потребно је скоро сваки дан одвојити пет до осам сати свог времена. Просто је невјероватно колико се комбинација и могућности може извести са 16 фигура у посједу тако да и данас, након толико времена постојања шаха, људи откривају нове потезе. Или неке прекрије прашина времена па их се онда након година и година поново врати у живот. Поред самосталног учења ту су и, два до три пута седмично часови са тренером а посебна школа су турнири, односно такмичења. Тамо сам се, као дијете, сусретао са много старијим, одраслим такмичарима који нису имали нимало пардона према мојом „малим“ годинама. Понеки су знали бити и некоректни. Они су ме учили какав не требам бити. Међутим, већина шахиста су људи који знају свој пут и играју професионално. Подршку сам једном добио од, чини ми се да има велемајсторски ранг, човјека који ме је побиједио. Објаснио ми је ту нашу партију у детаље свјестан, да ја то знање могу употријебити против њега на сљедећем нашем сусрету. Али, то су велики људи у шаху“, потврдио је за „Семберија инфо“ Мирко Шајин, додавши како је задовољан великом заинтересованошћу младих у Бијељини за шах и да ће из постојећег мноштва сигурно изаћи кандидати који ће наставити његовим и путем Емануела Лазића.



Само прошле године, Мирко је освојио титуле првака Републике Српске у стандардном и убрзаном, а вицешампионску титулу у брзопотезном шаху. Како сам каже, више му одговара убрзани и брзопотезни шах, јер се у овим категоријама такмичарима не оставља много времена да граде стратегију и праве тактику. Игра се више по интуицији и таква игра је за Мирка много љепша.
 
Семберија инфо