Епидемиолог Др Младен Грујичић о вакцинацији против сезонског грипа: Заштитимо и себе и друге! :: Semberija INFO ::

 

Епидемиолог Др Младен Грујичић о вакцинацији против сезонског грипа: Заштитимо и себе и друге!


  Извор: Семберске новине / Семберија инфо

Вакцинација је, уз хигијенски исправну воду за пиће, у протеклих стотину година спасила највише људских живота. Једна од тих вакцина која се примјењује и данас јесте вакцина против грипа, а вакцина која се користи у Дому здравља Бијељина може се давати дјеци старијој од шест мјесеци живота. Кад говоримо о вакцинацији првенствено мислимо на особе старије од 65 година живота,  као и особе које које користе инсулин, те имају проблеме са плућима, оперативне захвате на срцу...’’, рекао је др Младен Грујичић, специјалиста епидемиологије у Дому здравља Бијељина.


Др Младен Грујичић, специјалиста епидемиологије, подсјетио је да се највећи број обољелих од сезонског грипа јавља у зимском периоду, током јануара и фебруара, те да су препоруке да се вакцинација обави прије тога. 
-Вакцини је потребно двије до три недјеље да би постигла свој пуни ефекат, док се створе антитијела и зато је најбољи период за вакцинацију сада, односно у новембру и децембру. Вакцина коју ми користимо је четврокомпонентна, против типа А, као и типа Б и велики број људи годинама се редовно вакцинише. Сваке године добијамо нове вакцине, јер је вирус грипа заразно обољење које може да се промијени у току година и из тог разлога се сваке године нова вакцина производи. Разлози због којих сваке године обављамо вакцинацију је тај што „имуни одговор“ траје до годину дана. Веома је битно рећи да је вакцина против грипа и током пандемије вируса корона показала позитивни ефекат, чему свједочи број људи који су вакцинисани против грипа, а данас су још увијек живи. Током вишегодишњег искуства које имамо са овом вакцином и њеног позитивног ефекта на људе, видимо да она постиже свој пуни ефекат“, појаснио је за ,,Семберија инфо’’ др Грујичић и нагласио да против грипа не би смјеле да се вакцинишу особе које су алергичне на јаја, јер у оквиру производног процеса могу да се користе јаја, као и они коју су алергични на фолмардехид и неомицин.

Право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи, они код којих је извршена трансплатација органа, који болују од шећерне болести-инсулин зависни, те они који су лијечени кардиохируршким методама лијечења (пацијенти са уграђеним стентом, којима је рађена балон дилатација, код којих је рађен бајпас, са уграђеним вјештачким валвулама, са уграђеним пејсмејкером). Такође, право на бесплатну вакцинацију имају и ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од AIDS-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интезивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, као и особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести, те домови за лица са посебним потребама, као и ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих бораца. 

Такође, Дом здравља Бијељина обезбиједио је одређену количину вакцина против сезонског грипа за оне пацијенте који не припадају дефинисаним категоријама и те вакцине се наплаћују по цијени од 28 КМ.
-Вакцина против грипа користи се већ деценијама и показала је свој пун ефекат како код нас, тако и у другим земљама. Овом приликом апелујем на све грађане који се нису вакцинисали против сезонског грипа, а припадају категоријама становништва које су ослобођене плаћања, као и онима који нису ослобођени да то учине што прије. Особе старије од 65 година живота, такође су под високим ризиком. Свима њима предлажем да дођу у Хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља Бијељина и да се вакцинишу. Особама старијим од 65 година препоручио их да приликом доласка користе лифт који постоји у згради Дома здравља. Препоручио бих да се вакцинишу и сви они који раде у колективима, а могу се вакцинисати и дјеца, као и труднице, без обзира у ком триместру да су “, апеловао је на крају др Младен Грујичић.