ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „ЦИЦАБАН“ :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „ЦИЦАБАН“

Предшколска установа, „Цицибан“ почела је са радом 2015. године захваљујући ентузијазму и животној жељи, нажалост, прерано преминулог Игора Симеуновића. Породица Симеуновић, упркос недаћи која им се догодила, није прекинула са радом и због успомене на сина и супруга, са пуно елана, наставили су са реализовањем Игорових жеља и планова. Радили су у изнајмљеним просторијама, а 30. јуна 2018. године, преселили се у новоизграђени објекат који располаже свим садржајима који су потребни овој намјени. Власница вртића, Игорова мајка Митра и директорица вртића Игорова супруга Сања, са још осам  високообразованих васпитачица, посвећене су раду, поштујући све стндарде предшколског образовања.

-Игоров Цицибан је врт дјечије радости и све о овом објекту је посвећено бризи о дјеци, а истовремено чувамо успомену на Игорову доброту и племенитост’’, кажу Симеуновићеве. Објекат је окружен двориштем и игралиштем са пратећим садржајем, а у објекту се  изузетна пажња посвећује хигијени. Из ходника у вртићке просторије не можете ући без папуча које се налазе у означеним ормарима, а колико се рачуна води о хигијени, говори и чињенца да се адекватним дезинфекционим средствима перу и играчке којима се малишани играју током дана. Током градње објекта, вођено је рачуна да просторије буду функционалне, комфорне и пријатне за боравак дјеце, а васпитачице су у радној одјећи која је проткана мотивима „дјечијег свијета“. Кроз игру, гимнастику, усмјерене активности, учење енглеског језика имају фолклор у организацији  КУД-а Плетеница. Планираним вријеменом за спавање и оброке, који се припремају поштујући правилник о здравој исхрани дјеце, малишани проводе дан, а њихови родитељи могу опуштено извршавати своје радне обавезе, јер знају да су им дјеца на сигурном мјесту, пуном љубави.

- Жеља нам је да дјеца имају квалитетан боравак у вртићу, јер је предшколска установа  изузетно значајна у њиховом одрастању, социјализацији, образовању, стицању радних навика, али и откривању талената и афинитета, каже власница вртића. 
 

НАЈТАЛЕНТОВАНИЈИ
 
Према оцјени представника свих предшколских установа које су учествовале у пројекту Дјечији свијет најталентованији малишани предшколске установе „Цицибан“ су:

1. Душан Јовић
2. Драгољуб Кнежевић



3. Сергеј Јовић


Малишани у ,,Цицибану” су подијељени у групе по старосном узрасту, а васпитачице са њима раде по утврђеном плану. Припремају их такође и за јавне наступе који се организују с поводом. Тренутно је у вртићу све у знаку припреме новогодишње приредбе која ће бити одржана у Центру за културу. Тада ће бити уприличена и подјела пакетића. Малишани са васпитачима увелико вјежбају, како би се представили у пуном сјају, а програм ће бити прилагођен свим вртићким групама, међу којима је и јасличка група. Да се посебна пажња посвећује моторичком развоју малишана, говори и чињеница да се у вртић сваког мјесеца из Бања Луке допрема часопис ,,Јежурко”, који је прилагођен дјеци предшколског узраста и првачићима. 

Весна Симеуновић васпитачица у млађој групи, појашњава да часопис обилује бројним садржајима, а у циљу вјежбања моторике, обилује причама, бајкама, пјесмицама, а истовремено је и радни лист, тако да малишани могу да боје понуђене садржаје.

-Часопис, такође, нуди задатке из разних области, као што су почетни математички појмови, те појмови за развијање говора. Сваки часопис прати и годишња доба. Часопис анализирамо и са малишанима радимо кроз игру, а наравно, за овај часопис смо се одлучили уз сагласност родитеља, појаснила је Стевановићева. 

У ,,Цицибану” се с љубављу, пажњом и стручно ради са малишанима, јер власници и васпитачи желе да дјеци и њиховим родитељима пруже квалитет.

-Жеља нам је да малишане у вртићу припремимо за одрастање, а да при том не занемаримо оно најљепше, а то је дјечија радост. Управо због тога све радимо кроз игру са њима, организујемо боравке у природи, излете, посјете дјечијим представама и све оно што је потребно за здраво и квалитетно одрастање дјеце’’, поручују из вртића ,,Игоров Цицибан”. Радно вријеме вртића је у континуитету током цијеле године, сваким радним даном од 6,30 до 18,30 часова, а суботом од 6,30 до 14 часова.