Интервју "Семберских новина": Др Мирјана Орашанин, доцент на Универзитету Синергија :: Semberija INFO ::

 

Интервју "Семберских новина": Др Мирјана Орашанин, доцент на Универзитету Синергија


Без инвестиција нема развоја

Доктор економских наука Мирјана Орашанин, доцент  на Универзитету Синергија, предавач на предмету „Пословне финансије и инвестирање“,  оснивач је и власница Рачуноводственог студиа „Олимп Пром“  и привредног друштва „Олимп груп“, али и судски тумач за италијански језик. Рачуноводствени студио „Олимп пром“ постоји већ четрнаест година, док је привредно друштво „Олимп Груп“ ушло у четврту годину рада и постојања. Тренутно запошљавају 25 радника, са тенденцијом да повећају ту бројку на 30 запослених када отворе радну јединицу у Бањалуци. Довољно повода и разлога за разговор.



На почетку разговора, представите нам оно што тренутно радите.

„Рачуноводствени студио је предузетничка дјелатност. Бави се искључиво рачуноводством и у мањем обиму започели смо обуку кадрова за рачуноводство, као што су курсеви за рачуноводствене послове, у циљу обуке кадрова за властите потребе, али и за наше клијенте. Често привредна друштва, наши клијенти, траже обученог младог рачуновођу који ће се даље обликовати и надграђивати своја знања и вјештине. Када је агенција већ била стала на своје ноге, онда смо одлучили да проширимо обим рада и услуга које би опет биле везане за наше клијенте. Тада смо се опредијелили за шпедитерске услуге. То не може обављати предузетничка дјелатност, тако да смо регистровали привредно друштво „Олимп Груп“ које, такође, обавља рачуноводстве услуге, али и шпедитерске дјелатности. С обзиром на то да све више послова пребацујемо на предузеће, највјероватније да ћемо агенцију у догледно вријеме и угасити”.

С обзиром на то да сте међу првима у БиХ, како рекосте, увезали рачуноводствене и шпедитерске услуге, реците нам која је предност таквог рада?

„Клијентима из ове дјелатности пружамо услуге по принципу – све на једном мјесту. То за њих представља уштеду и времена и новца. Извозници и увозници телефоном могу да нам издиктирају све оно што им је неопходно, од припреме фактуре, одласка на шпедицију и других формалности. Све то ми радимо. Они само пошаљу робу и издиктирају шта извозе. Они аутоматски штеде енергију и вријеме могу усмјерити на своје пословање. Све ово представља један широк опсег услуга које нудимо клијенту, уз гаранцију зас максимално преузимање ризика пословања и одговорности за оно што ми радимо. За све евентуалне пропусте ми одговарамо. Пословање смо организовали на такав начин, да су грешке сведене на минимум. Они који контролишу наш рад, већ су нас сврстали међу ТОП три.

Како су изгледали почеци вашег рада у Агенцији за рачуноводствене услуге „Олим пром“?

„Прије четрнаест година посао сам започела самостално, да бих постепено у посао укључивала сестру и још двије дјевојке. Рођена сам у Сарајеву. Овдје нисам имала фамилију или неке познанике. Појавила сам се, буквално, као падобранац, али ово што смо да сада постигли, може послужити као добар примјер да се може успјети уколико се ради одговорно, стручно и професионално. У том случају не требају вам политичке везе и познанства. Уколико сами вјерујете у нешто и изгарате на путу до циља, ви ћете успјети. То стално понављам  младим људима, студентима на факултету и онима који пролазе кроз обуку у нашој фирми. Уколико човјек нешто жели и уколико вриједно ради, успјех неће изостати. Није ни Њемачка обећана земља. 

Са колико клијената тренутно сарађујете? Повећава ли се и шири ли се тај број?

 „Тренутно имамо око 150 клијената у рачуноводству, а велики број клијената имамо и у области шпедитерских услуга. Наши запослени су дипломирани економисти, млади људи без искуства, али их кроз обуку припремамо за конкретне послове. Неки од њих су одавде отишли у друге фирме и послодавци су задовољни њиховим радом. Код нас су постављени високи радни критеријуми, управо због одговорности коју осјећамо и имамо према клијентима. Свака грешка је нечији новац. Имамо овдје и моја два бивша студента, а имамо и запослене који су завршили јавне факултете. Нема скоро никакве разлике између приватних и јавних факултета, када је знање у питању. Треба још пуно учити и након добијене дипломе”.

Предајете на факултету, као што рекосте, “Пословне финансије и инвестирање”. На чему инсистирате, када се обраћате студентима на предавањима?

“Најважније је да млади људи имају свој циљ у животу. Треба да замисле себе у будућности. Да ли се, можда виде на челу великих компанија. Морају упорно и вриједно радити. Није циљ само се “провући” кроз факултет. Пожељна су и друга знања и вјештине, да би се на тржишту рада све то некада могло уновчити. Познавање страних језика је обавезно. На италијанском и енглеском језику нудимо све рачуноводствене и шпедитерске услуге клијентима. Осјећа се недостатак познавалаца њемачког језика, а већ се јавља и потреба за руским језиком. И Руси долазе на ово тржиште и већ су овдје отворили четири своје фирме. 

У Бијељини  је евидентно, поготово у Индустријској зони 3, да се отвара један нови инвестициони циклус. Имате ли ви тај осјећај?

“То је неминовност, јер без инвестиција нема развоја. Амбијент се мора поправити, те створити мало боља правна сигурност за пословање. За становништво је неопходна правна и здравствена сигурност. То су два неопходна аспекта да би се људи осјећали сигурно, да би остали овдје да живе и да улажу свој максимум у развој овог краја. Привреда мора подразумијевати правну сигурност. Не можете закључити уговор са клијентом по принципу  “да га гледате у очи” и да се питате, да ли му можете вјеровати или не. То је давно превазиђен начин пословања. Ми смо још увијек у дефициту са искусним стручњацима који  се могу ухватити у коштац са великим проблемима у области привреде и са вођењем великих фирми. Пуно тога зависи и од власника компанија. Нема пословног резултата преко ноћи. За пословни успјех треба потрошити године и године рада”, каже Мирјана Орашанин.

Квалитет је услов за успјех

"Код нас су отворена врата за све оне који могу одговорити захтјевима ове фирме. Захтјеви су високи, али, за то постоји пробни рад. Примамо раднике искључиво путем конкурса. Када неко дође код нас, пружамо му шансу, али не значи да ће овдје и остати, уколико не испуни наше стандарде пословања. Крајем прошле године смо добили признање за поузданост и награду за бонитет. Неко, ипак, препознаје наш рад и наш квалитет. Планирамо отворити канцеларију у Бањалуци за рачуноводствене и шпедитерске послове, гдје бисмо запослили још петоро радника".

Семберске новине/Љубо Љубојевић