Тренд јапанки се враћа, ипак љекари упозоравају на опасност од њих :: Semberija INFO ::

 

Тренд јапанки се враћа, ипак љекари упозоравају на опасност од њих


Foto: Pixabay
Једноставне љетне папуче познатије као јапанке имају специфичне каишиће, а своју славу су досегле у 2000-тим годинама. Сада се поново враћају на модну сцену као неизоставни модни додатак.

Посљедњих неколико сезона, модни свијет свједочи повратку трендова из прошлости, а један од њих који смо примијетили код трендсетерки је повратак популарности јапанки. Ипак, доктори препоручују да се с овом врстом обуће превише не опуштамо.

Јапанке су постале синоним за љетну обућу због своје једноставности, практичности и прозрачности. Њихов карактеристичан дизајн с пластичним каишима и гуменим ђоном пружа удобност и олакшава кретање, чинећи их идеалним избором за опуштене љетне дане. Међутим, данашњи модни трендови иду корак даље, те се јапанке сада носе у разним приликама, без обзира на то да ли су формалне или неформалне.

Познати у Цаннесу прошетали у јапанкама

Наиме, прошле године у Цаннесу, познати су одлучили одрећи се својих потпетица на црвеном тепиху у корист јапанки. Једна од њих је била и Јеннифер Лаwренце, која је уз раскошну црвену хаљину с потписом Диора комбиновала црне јапанке.

Модни стручњаци и дизајнери препознали су потенцијал јапанки као стилског додатка и почели су да их комбинују с разним одијевним комадима. Сада можете видјети јапанке које се носе уз лепршаве љетне хаљине, фармерке, сукње, шорцеве, али и елегантне вечерње хаљине. Тај контраст између лежерних и елегантних елемената чини јапанке изузетно занимљивим модним детаљем који привлачи пажњу.

Љекари навели опасне посљедице ношења јапанки

Љекари упозоравају да јапанке нису најбољи избор за здравље наших стопала.

Доктор Паул Мацаулаy, познатији као @паултхеподиатрист на ТикТок-у, упозорава људе да не носе равне јапанке.

“Имамо велики проблем овдје у Азији јер сви стално носе јапанке. Нажалост, неки људи нису спремни за то”, рекао је.

Јапанке су на врху листе његове најгоре обуће.

“Биомеханичка неравнотежа доводи до повреда прекомјерне употребе као што су плантарни фасциитис и задњи тибијални тендонитис”, додао је он.

Истиче да јапанкама недостаје подршка и сигурност за стопало.

“Неки људи, који годинама носе јапанке, могу да доживе укоченост прстију”, упозорио је он, а затим показао фотографију стопала с увијеним прстима.

“Ношење ципела са додатним каишем око пете може помоћи. Људи са слабом покретљивошћу су у опасности да се спотакну и падну ако носе лабаве ципеле попут јапанки, а дијабетичари такођер требају бити опрезни. Када носе јапанке, могу да се повриједе, што може довести до већег проблема као што је инфицирана рана која може довести до ампутације ако се не збрине како треба”, примијетио је он, преноси Н1.

На крају, како каже, јапанке су добре ако се носе на плажи или користе за шетњу по плажи, али “уопште није препоручљиво ходати 5.000 до 10.000 корака дневно у њима”.

(Независне)