Јесен доноси и инфекције дисајних путева :: Semberija INFO ::

 

Јесен доноси и инфекције дисајних путева


Јесен највише погодује упалама дисајних путева. Температура ваздуха  је промјенљива, преко дана је топло, а ујутро и навечер хладно и није лако изабрати одјећу за излазак из куће, па лако долази до прехлада, каже начелница Службе породичне медицине у Дому здравља Бијељина прим. др Мара Митрић, специјалиста опште медицине, потврдивши да се у овом периоду повећао број пацијената са респираторним инфекцијама.
Природна отпорност организма је на ниским температурама знатно смањена, а самим тим је повећана склоност акутним инфекцијама горњег дијела дисајних путева.  

-Повећан број таквих инфекција очекиван је за ово доба године, јер нагле промјене температуре ријетко коме пријају, а вируси погађају пацијенте свих узраста. Пацијенти се  најчешће  јављају са симптомима кашља, бол и гребања у грлу, цурења носа, сузења очију, те повишене температуре,  каже докторка Мара Митрић, додавши да су упале горњих дисајних путева најраспрострањеније и најучесталије обољење савременог човјека које обично пролази без компликација.