Погледајте који аумобил је шампион у губитку вриједности :: Semberija INFO ::

 

Погледајте који аумобил је шампион у губитку вриједности


Foto: Pixabay
Приликом куповине аутомобила већина купаца у обзир узима важне детаље попут поузданости, сигурности, дизајна или снаге мотора.

Међутим, постоје и купци који размишљају о вриједности коју ће аутомобил имати након неколико година у случају продаје, и о томе колико ће новца добити за половњак како би повратили дио улагања.

Није тајна да новим аутомобилима пада вриједност након што изађу из продајног салона, а према студији иСееЦарс, очигледноо је да се ради о огромним износима.

На врху неславне листе у САД је Мерцедес ЕQС који губи невјероватних 48,7 одсто своје просјечне цијене након само годину дана. Ради се о износу, односно губитку од 65.143 долара.

То није једино електрично возило на попису аутомобила који најбрже губе вриједност.

Пет од десет возила у студији су електрична возила, укључујући Ниссан Леаф на другом мјесту. Јапански ЕВ у просјеку губи само 15.786 долара, али уз знатно нижу почетну цијену, тако говоримо о паду од 45 одсто.

Јагуар је специфичан по томе што је његов Ф-Паце модел покретан мотором с унутрашњим сагоријевањем које губи највећу вриједност.

Алфа Ромео Гиулиа биљежи пад од 33,4 %, а слиједе Киа ЕВ6 са 33,3 %, Хyундаи Иониq 5  са 32.9%, Волксwаген ИД.4 -32.9%, Алфа Ромео Стелвио са 32.3%, Ниссан Мурано са 32.0%, Мерцедес-Бенз С-класа са 31.5%, пише Мотор1.
 
С друге стране, аутомобил којем најмање пада вриједност је Киа Рио који у просјеку губи само 21 долар након годину дана кориштења. То је пад од само 0,1 посто, што значи да мало кориштен Рио и даље постиже готово пуну цијену новог.

Добра вијест за Мерцедес је Г-класа, која је иза Кије Рио на листи модела с најмањим падом вриједности од 2,3 посто.
 
(Независне)